Vepsäläinen: Intohimosta taikuuteen

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuva: Jouni Vepsäläinen
Puijon Paroni on käynyt hakemassa vauhtia useilta paikkakunnilta, mutta veri on vetänyt aina Kuopioon. Taikatemppuharrastuksesta muotoutui päätyö, jonka parissa Paroni viihtyy erinomaisesti.

On isäukon syytä, että aikoinaan kiinnostuin taikuudesta. Olin mopoiässä, kun Sorsakosken työväentalolla esiintyi taikuri Reijo Salminen. Isäni kehotti minua menemään näytökseen, ja lopulta päädyin paikalle kaverini kanssa. Show oli kuin nyrkillä naamaan: nykyisin ohjelmistossani on eräs tuona päivänä näkemäni temppu, Puijon Paronina tunnettu Jouni Vepsäläinen kertoo. 

Ensikolauksen jälkeen Vepsäläinen etsi kirjastosta tietoa ja aloitti harjoittelun.  Pian hän näytti joitakin taikoja sukulaisilleen, mutta tuli siihen lopputulokseen, että temput vaativat pitkäkestoista harjoittelua ennen esittämistä. Taikominen unohtui hetkeksi, kun hän sai autokortin ja vietti poikamiesvuosia kavereiden kanssa työskennellen samalla metallialalla.

- Aloin tehdä taikoja taas, kun tutustuin tyttöön, josta tuli myöhemmin vaimoni. Tykkään treenata hyväksi, esimerkiksi haarukan taivuttamista ajatuksen voimalla harjoittelin viisi kuukautta, Vepsäläinen naurahtaa. 

TÄRPIT : KUOPIO
Amarillo
”Tykkäämme perheeni kanssa käydä siellä syömässä. Hämäryys, ympäristö ja erilainen ruoka viehättävät.”
Sataman terassit
”Voi mennä vuosia, ettemme käy ulkona, mutta kesäisin on ihanaa pistäytyä ihailemassa maisemia terassilta käsin.”
Puijon torni
”Sain eräästä keikasta palkkioksi monen ruokalajin illallisen koko perheelle Puijon Tornin ravintolaan. Se oli ikimuistoista.”

VAIKKA ELÄMÄ onkin kuljettanut Kuopiossa syntynyttä taikuria muun muassa Sorsakoskelle, Joutsenoon, Leppävirralle sekä Suonenjoelle, tuntuu synnyinkunta edelleen ainoalta oikealta kodilta. Mentyään naimisiin Vepsäläinen vaimoineen asettui Petoselle ja perheeseen syntyi kolme lasta. 90-luvun puolivälissä hän sai tarpeekseen metallialan töistä ja pääsi reissuhommiin. Taikuus kulki mukana maailmallakin, ja iltaisin temppuja esitettiin työkavereille. Halu asettua aloilleen koitti 13 matkusteluvuoden jälkeen.

- Vuonna 2008 aloitin keikat taikurina. Tuolloin Martti Vannas totesi minun näyttävän aivan Puijon Paronilta. Siitä lähtien se on ollut nimeni. Taikurit ovat kiireisiä pikkujouluaikaan, viime vuonna tein yhteensä 33 pikkujoulukeikkaa. Repertuaarini on monipuolinen: tällä hetkellä teemme yhteistyössä Liikenneturvan kanssa Tappomopo-esitystä, joka on suunnattu yläasteikäisille. Lisäksi esimerkiksi hääkeikat ovat minulle kunnia-asia, sillä päivä on merkittävä monella tapaa.

PARONIN PERHE on asunut jo puolentoista vuoden ajan uudessa kodissaan, jonka isossa autotallissa sijaitsee taikurin toimisto. 

- En kanna töitä tai edes pelikortteja kodin puolelle. Perheeni on tukenut minua aina ja osoittaa yhä kiinnostusta temppujani kohtaan. Enää he eivät tosin hämmästy esimerkiksi lentävistä pöydistä. On ihanaa, kun saa tehdä työtä, josta todella pitää, Vepsäläinen hymähtää.

Jounin aikajana
1968
Jouni syntyy Kuopiossa.
1983
Kiinnostus taikuutta kohtaan herää, kun Sorsakosken työväentalolla esiintyy taikuri.
1991
Poikamiesvuosien jälkeen Jouni tapaa Suonenjoella Sailan.
1993
Pari avioituu Kuopiossa
1994
Jouni ja Saila hankkivat saunallisen kaksion Petoselta ja perheen esikoinen, Jenna, syntyy.
1996
Perheeseen syntyy toinen tytär Tanja. Jouni lopettaa työt metallialalla ja siirtyy reissuhommiin.
1998
Lauri, perheen kuopus, syntyy.
2008
Idea Puijon Paronista johtaa siihen, että Jouni lopettaa reissuhommat ja alkaa taikoa kokopäiväisesti.
taikuri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva