Upi Heinonen:
Virtaa kuin pienessä
veturissa

Teksti ja kuva: Sanna-Liisa Kiiskinen
Perhe, henkinen kasvu ja verkostojen voima ovat yritysvalmentajan elämän suola. Kirjat ja urheilu puolestaan säästivät murrosiän pahimmilta kolttosilta.

"Minulle on aina ollut tärkeämpää se, mitä tapahtuu pään sisällä kuin se, miltä ulkopuolella näyttää. Kansakoulussa ollessani 1950-luvun alkupuolella löysin kirjat ja urheilun. Silloinen Niiralan kirjasto oli minulle pyhä paikka - Väinölänniemi puolestaan toinen koti. Jälkikäteen ajateltuna juuri lukeminen ja urheilu suojelivat minua murrosiän houkuttimilta, mutta tekivät myös minusta sen, mitä nyt olen.

Näin pohtii pian seitsemänkymppinen Upi Heinonen, joka käy malliesimerkistä työurien pidentäjänä. Oma yritys on yhä toiminnassa, vaikka pientä jäähdyttelyä onkin ilmassa. Nyt yrittämisessä on parasta tekemisen vapaus, ei ole enää pakko paahtaa täysillä.

- En malta jättäytyä vielä pois työelämästä, mutta nyt voin jo valikoida tekemisiäni ja päättää, missä olen mukana ja missä en.

Jo elämän alkumetrit tuntuivat näyttävän selkeän suunnan: Upin kastoi hänen tulevan vaimonsa isä, pastori Martti Huttunen. Eeva Heinosen kanssa on pidetty yhtä lähes 50 vuotta, ”ilman suurempia myrskyjä”, kuten konsultti kuvailee. Työelämässä hän on saanut olla mukana suomalaisen liike-elämän murrosvaiheissa, ensin SOK:n palveluksessa, sitten OP-ryhmässä ja lopulta itsenäisenä yrittäjänä.

- Pääsin vastavalmistuneena ekonomina töihin SOK:lle Kuopioon markkinoinnin suunnittelijaksi. Siitä etenin Helsinkiin, ja olin lopulta mukana kehittämässä ketjuuntumista ja eri liiketoimintakonseptien markkinointia. OP-ryhmässä jatkoin markkinoinnin parissa 1980-luvulla. Silloin laatuajattelu ja palvelutapauudistus olivat uusia juttuja. Niistä vuosista on jäänyt todella hyvät muistot, saimme paljon aikaiseksi. Urani siellä päättyi, kun kehitimme toimintojamme siihen suuntaan, että saneerasin myös itseni pihalle, Upi naurahtaa.

Upin aikajana
1954
Muutimme Joensuusta takaisin Kuopioon ja löysin kirjat ja urheilun. Tarzanit, Kiljusen herrasväki ja Lännen miehet kolahtivat.
1954-64
Yleisurheilu vei mukanaan ja antoi hienoja elämyksiä. Sairaalakadun kundit oli Ona Rissasen valmentama poikaporukka, jossa syntyi tuloksia.
1972
Menimme naimisiin Eevan kanssa. Siitä lähtien on yhtä pidetty, olemme tunteneet toisemme jo 47 vuotta.
1971-1993
Helsingin henkisen kasvun vuodet. Kriittisen korkeakoulun kaikki luennot istuttiin ja imettiin ajatuksia.
1984-1991
Kesät. Joka kesä kiersimme vaimon ja tyttärien kanssa Eurooppaa autolla. Monta kolkkaa tuli nähtyä. Kilometrejä kertyi lähes 30.000.
1992-1994
Perustin oman yritykseni Heinomark Oy:n ja tulimme paluumuuttajina Kuopioon 1994. Yritys seurasi mukana.
2013
Tulin ukiksi. Nuoremman tyttäreni poika Eemeli syntyi elokuussa. Ukiksi tulo on jotain aivan ihmeellistä, ”ei sitä sanotuksi saa”. On hienoa olla ukki.
TÄRPIT: KUOPIO
Kuopion tori
"Erityisesti kesällä upea paikka. Uudesta kahvila Salacavalasta on tullut minulle kantapaikka."
Puijon metsä
”Sen ikihongat ja luontopolut ovat auttaneet minua lataamaan akkuja kiireisimpinä vuosina. Metsä on suomalaisten kirkko.”
Väinölänniemi
”Sen urheilukenttä tuli junnuvuosina tutuksi, se oli toinen kotini. Hannes Gamesit on nähtävä joka kesä.”

1900-LUVUN lamavuosina Heinosen perhe teki paluumuuton Kuopioon. Vaimo irtisanoutui vakituisesta työpaikastaan, ja Upi aloitti itsenäisenä yrittäjänä Kuopiossa vailla ensimmäistäkään asiakasta.

- Silloin ei päätä palellut. Mutta minulla oli onni mukanani, ensimmäinen toimeksianto yritykselleni oli kahden vuoden projekti, jolla pääsin hyvin alkuun.

Upi on verkostoitumisen ammattilainen ja kirjoittanut aiheesta kirjankin kahden kollegansa kanssa. Esimerkkinään hän pitää markkinointiguru Timo Ropea, jonka oppien avulla hän sai aikoinaan oman yritystoimintansa liikkeelle.

- Jos en olisi osannut verkostoitua heti yrityksen alkuvuosina, olisi kyyti ollut paljon kylmempää. Muistan Ropen sanonnan ”Rope-yhtiöt ei ole sateenvarjo, vaan laukaisualusta.” Se oli minusta hyvin sanottu ja osoittautui todeksi.

Tälläkin hetkellä Upi toimii muun muassa kasvun ja oppimisen lautakunnan jäsenenä, kaupunginvaltuustossa 2. varajäsenenä, Savon Yrittäjissä yrityskummina, Kuopion Seudun Nuorisoasunnot ry:n hallituksessa ja Asunto Oy Minna Canthinkatu 66:n hallituksen puheenjohtajana. Vierivä kivi ei tunnu sammaloituvan.

- Elämme täällä mielestäni toisia varten, ja tulevaisuudessa haluaisin toimia hiljaisen tiedon ja kokemuksen siirtäjänä nuoremmille. Tuskin maltan jäädä aloilleni koskaan, sillä koen tarvetta olla muille hyödyksi ja avuksi. Luulisin, että niin kauan kuin jalka vippasee, teen ainakin vapaaehtoistöitä kirkon piirissä.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva