Tegelman: 

Kaunista 
suunnittelua  
järkevästi

Teksti ja kuva: Arja Kangas
Kokeneen kaupunkisuunnittelijan ja arkkitehdin eläkepäiviä kirjovat musiikki ja liikunta, ammattitaitoa unohtamatta.

Kuopion kaupungin entinen kaavoituspäällikkö, arkkitehti Heikki Tegelman seuraa edelleen tiiviisti kaupunkisuunnittelua, vaikka työelämä on jo taaksejäänyttä.

- Kuopion rakennustarve on vaativa. Neulamäen kärki ja Savisaari voitaneen käyttää rakentamiseen, sillä Hiltulanlahti ei riitä kasvua ajatellen. Siilinjärvi-Kuopio –välin yhteistyö olisi pitänyt aloittaa jo aikaisemmin, Tegelman listaa näkemyksiään nykyhetkestä ja tulevaisuudesta.

- Enemmän toivoisin tulevaisuudessa täydennysrakentamista ympäristöön sopeutuen ja olevaa säilyttäen esimerkiksi tänne Niiralaankin, hän jatkaa.

Alkusysäyksen arkkitehdin uralle Tegelman sai pienenä poikana sotien jälkeisessä Suomessa. Nuori Heikki auttoi isäänsä, kun tämä maalasi muotokuvia rajan taakse jääneestä Viipurin linnasta. Karjalasta tulleille siirtolaisille Viipurin linna oli tärkeä ja siitä tehdyt muotokuvamaalaukset löysivät monien koteihin.

TÄRPIT : KUOPIO
Keskusta ja torin ympäristö
”Liikun paljon keskustassa ja torin ympäristössä. Kaupassa käydessä on mukava pistäytyä kahviloissa.”
Musiikkikeskus
”Hyvätasoinen konserttitalo, jossa on monipuolista tarjontaa. Keskus on helposti saavutettavissa ja erityisesti pidän jazz-klubista.”
Kuvakukko ja Sotku
”Kuvakukko on miellyttävä ympäristö, jossa näytetään hyvätasoisia elokuvia. Sotkussa on niin ikään hyvä ohjelmatarjonta."

- Isäni oli taidemaalari ja meidän työnjako meni siten, että isä viritti kankaat ja minä tulin perässä. Piirsin kankaisiin Viipurin
linnoja, jotka isä sitten maalasi.

AMMATINVALINTAAN MYÖTÄVAIKUTTIVAT myös Alvar Aallon työt. Erityisesti Tegelmanin mieleen nousee Aallon suunnittelema Paimion parantola, jota myös pidetään Aallon varhaisen funktionalistisen kauden päätyönä. Omissa töissään Tegelman on niin ikään noudattanut funktionalismin lainalaisuuksia.

- Kun tekee sellaista, mikä on järkevää, se inspiroi. Eniten palkitsee kuitenkin se, että voi palvella ihmistä ja auttaa heidän asumista. Kaunista suunnittelua, mutta taloudellisesti, hän kiteyttää periaatettaan.

Hän niin ikään tähdentää, että arkkitehti
tekee loppujen lopuksi palvelutyötä, jos sa sosiaalisilla taidoilla on myös paljon merkitystä.

PITKÄÄN KUOPION kaupungilla työskennellyt suunnittelija ehti työurallaan osallistua projekteihin myös Afrikassa. Professorin
tehtävät veivät Libyaan ja kaupunkisuunnitteluun Tegelman osallistui ensin Tansaniassa ja myöhemmin myös Mosambikissa.

- Siellä kaupungit kasvavat 90 prosenttisesti itsenäisesti ja asukasehtoisesti ja suunnittelu on tehtävä omaehtoisuutta tukien, mutta siten, että ne ehkäisevät väärinkäytöksiä. Siinä riitti paljon työtä ja suunnittelua.

Vaikka Tegelman viettääkin nykyään eläkepäiviä, ei hän ole luopunut suunnittelutöistä kokonaan. Tällä hetkellä työn alla on VB-valokuvakeskuksen esiintymiskatos. Ei ihan helppo homma, konkari sanoo.

- Kohde on vanha ja historiallinen, se tekee työstä melkoisen vaativaa.

Heikin aikajana
1941–1945
Sota-ajan lapsuus ja taitojen kehittyminen. Eka luokka Tanskassa, toinen Suomessa ja kolmas Ruotsissakaupallinen ala alkoi kiehtoa.
1953–1960
opiskeluaika Teknillisessä korkeakoulussa.
1956
Naimisiinmeno ja työskentely Helsingissä, hyvissä toimistoissa ja omassakin. Hienona tuloksena lapset, lapsenlapset ja viimein lapsenlapsenlapsikin.
1965–1969
Pieksämäen kaupungin arkkitehtina, samalla savolaisuuden opettelua.
1969-1971
Takaisin Helsinkiin ja 1971 muutto Kuopioon.
1979–1982
Tansanian Mwanzassa suuralueen seutusuunnitteleminen.
1983-84
Libyassa professorina ja Mosambikin Beirassa 1991- 92 ja Nampulassa 1998 kaupunkisuunnittelijana.
1998
Eläkkeelle hienosta työympäristöstä - vapaa palvelemaan ihmisiä omaehtoisesti ja soittamaan Tahdistin-orkesterissa
arkkitehti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva