Tanssi on nollausta ja kehon hallintaa

Tanssi on nollausta ja 

kehon hallintaa

TEKSTI Katariina Pahkala KUVA anni laitinen
Tanssi on aina ollut syy kokoontua yhteen ja tapa seurustella, ja voidaankin puhua osasta kansanperinnettämme. Lavatanssit ovat iso osa joidenkin sukupolvien nuoruusmuistoja, ja tuoreempienkin tanssilajien avulla on moni rakkaustarina saanut alkunsa.

Erilaiset taidetanssit ovat kuitenkin nousseet lavatanssien rinnalle, ja tanssista on tullut monelle myös liikuntaharrastus ja keino pitää itsensä kunnossa. Mikä saa ihmiset tanssin pariin vuosikymmenestä toiseen? 

 - Hyvän tanssitunnin jälkeen pääsee flow-tilaan, eikä millään jaksaisi odottaa seuraavaa kertaa, että pääsee taas tanssimaan, kertoo jazz- ja nykytanssia harrastava Tiina Naumanen-Salmela. Koukuttavalla vaikutuksella on myös tieteellistä pohjaa, sillä erityisesti rytmisen liikunnan on todistettu stimuloivan aivojen mieli-hyväkeskusta. Naumanen-Salmela korostaa myös ryhmän merkitystä. 

 - Vaikka jokainen treenaa yksilönä, on ryhmän sisäinen henki todella tärkeä. Hyvässä ryhmässä on suurin piirtein saman tasoisia tanssijoita, hyväksyvä ja kannustava ilmapiiri ja sopivasti pilkettä silmäkulmassa.

TARVE REAGOIDA musiikkiin liikkumalla on sisäsyntyistä, uskoo Kuopion Tanssi-studion johtaja Elina Turpeinen

 - Yhdessä työskentely musiikin ja ryhmän kanssa on ihmiselle luontaista. Tanssissa kiehtoo myös esteettisyys ja kehittyminen, joka lajitaidoissa on hyvin konkreettista, hän pohtii tekijöitä tanssin suosion takana. Tällä hetkellä tanssi näkyy erittäin positiivisesti myös mediassa, esimerkiksi erilaisten tanssiohjelmien muodossa. Turpeinen uskoo senkin lisäävän innokkaiden tanssiharrastajien määrää. 
Onko tanssin medianäkyvyys sitten muuttanut harrastajien odotuksia?

 - Enemmän näkyy tämänhetkinen kuntosalibuumi, Turpeinen toteaa. 

 - Tanssiakin voi treenata niin, että se on rankkaa ja siinä tulee hiki. Tanssi kuitenkin eroaa perinteisestä hikijumpasta siten, että se vaatii hieman enemmän paneutumista ja uuden opettelua. Joskus tämä on yllättänyt uudet harrastajat, mutta kyseessä on myös yksi tanssin hienouksista. Opettaja kiinnittää huomiota jokaiseen henkilökohtaisesti ja tunneilla saa yksilöllistä palautetta.

KUOPIOSSA TANSSILAJIEN kirjo on laaja ja valinnanvaraa löytyy runsaasti. 
Turpeinen kuitenkin kertoo perinteisten lajien, kuten baletin ja nykytanssin, säilyttäneen suosionsa. 

 - Tanssistudio tarjosi jonkin aikaa uutuslajeja ”trendilaji”-nimikkeen alla. Huomasimme kuitenkin, että Kuopio on kuitenkin aika perinteinen tanssikaupunki, sanoo Turpeinen. Tällä hetkellä Tanssistudio tarjoaa sivulajeina showtanssi- ja hiphoptunteja, näiden lajien tunneilla perehdytään myös alan uusimpiin virtauksiin. Turpeinen kannustaa kokeilemaan eri lajeja monipuolisesti löytääkseen itseä miellyttävän tanssilajin. Nyky- ja jazztanssin pariin päätynyt Naumanen-Salmelakin on kerännyt kokemuksia useista lajeista afrotanssista balettiin. 

 - Nyky- ja jazztanssissa on monipuolisia elementtejä monista muistakin lajeista, ja niiden liikekieli kiehtoo minua. Varsinkin nykytanssi tuntuu omalta ja hyvältä kehossa, hän perustelee valintaansa. Myös Turpeinen vakuuttaa kehon kyllä kertovan, mikä laji itselle sopii. 

Tanssi on todettu koko kehon hyvinvointia lisääväksi lajiksi, ja tämän on huomannut myös Tiina Naumanen-Salmela: 

 - Tanssi on minulle erittäin rakas liikuntaharrastus. Se on erinomainen tapa pitää kroppa kunnossa, nollata päätä ja saada energiaa myös kaikkeen muuhun tekemiseen, hän kertoo

TANSSI PARANTAA lihasvoimaa, venyvyyttä, koordinaatiota sekä tasapainoa. Lisäksi se auttaa lisäämän oman kehon hahmotusta. 

 - Moni saattaa huomata lisääntyneen kehonhallinnan arkisissa asioissa, Turpeinen sanoo. Tanssitunnilla käyneenä on helpompi hahmottaa, miten oikeita lihaksia käyttämällä vaikkapa kauppakassin kantaminen muuttuu kevyemmäksi. Tanssi ei kuitenkaan ole pelkkää kehonhallintaa, vaan liikeyhdistelmiä harjoiteltaessa myös mieli ja muisti pääsevät töihin. Lisäksi tanssitunti voi olla sosiaalinen tapahtuma. Tanssitunnilla kontaktin ottaminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen on helppoa. Turpeinen kertoo aikuisharrastajilla tavoitteiden vaihtelevan: osa tulee tunnille nimenomaan treenatakseen, osalle ryhmä ja yhteisö ovat tärkeämpiä. Tavoitteista riippumatta Tanssistudio tarjoaa mukavan ja kannustavan harrastusympäristön harrastajilleen lapsista aikuisiin. 

 

tanssi
hyväksi keholle

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva