Savolaisen menestymisen siännöt

Teksti: Antti Heikkinen Kuva: Laura Malmivaara
Kirjoittaja on Savonia-palkittu kirjailija ja toimittaja, näyttelijä sekä koomikko.

   1§: Jos synnyt, niin elä synny rikkaihin pennuks. Vaekka mitenkä helevetisti tekisit töetä ja omasta avannosta pietarinsualiis pilikkisit varastamattomalla vavalla, niin silti ee piätäs silitetä jos toenennii vanahempas on ies yhen kerran piässy verokalenterriin. Koeta sattua kööhästä sikiämmään, sillon on helepompi ellee. 

   2§: Elä kehu töelläs. Olitpa mitenkä hyvä tahhaan ja missee asiassa tahhaan, niin pie turpas kiinni. Leuhkakshan ne sinua alakaavat sinua muuten luulla. 

   3§: Elä ota kiitosta vastaan. Kun joku tulloo kopra ojossa sinua työnjälestäs kiittämään, niin vähättele sen minkä ilikiät. Nööristele vuan ja hoe, jotta enpä tiijä, eepä tuo nyt niin kaksisesti männy. 

   4§: Elä tärvee. Jos tiliä tulloo, niin elä vuan vaeha aatoo eläkä osta uusia hoosuja. Ajat vanahalla paskalla niin pitkään kun runko yhtenä pyssyy. Samoja varmarihoosuja piet loppuun niin pitkään kun on vähännii kangasta ies saamakohissa, kusenpolttamissa vuatteissa kulukova on nöörän näkönen! 

   5§: Elä kää missään. Koeta välttee ylimiärästä kulukemista. Kaapassa suat käävä, vuan kato tarkkaan mitä ostat. Teatterit, konsertit ja kaekki kallislippuset paikat kierrä ettäältä, jotta eevät pie sinua hulumuttajana. Ulukomaillekääntiä vältä viimeseen asti, niin pyssyy kööhempään nuapuriin välit kohallaan. 

   6§: Tervehi kaekkia tai elä kettään. Jos kumminnii joovut immeisten ilimoille, niin elä sano päevee aitojaan tutuilles. Jos oot pärjänny, niin sinut tuntoo muuttii ja sillon se on vähintään nyökättävä jokaselle vastaantulijalle. Sillon eevät piäse sanomaan, jotta on se ylypee kun ee päevee sanonna. Toenen vaehtoehto on, jotta oot umpimielinen jurokki kaikille, sillä mulukku suapi olla ennemmin kun ylypee. 

   7§: Koeta välttee kommeesti asumista, lihomista, laehtumista, juomista, juomata jättämistä, itkemistä, naaramista, huutamista, kuiskoomista, juoksemista, vätystelyä, konttoomista ja Tuplapotin pelloomista, jotta eevät niä sinulla jootorahhoo olovan. Lotota suat.

Näellä evväillä menestyt. Mahollisesti hyvinnii huonosti. Tae misteepä tuon tietää.

Antti Heikkinen
Savolaisuus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva