Seppo Karvinen:

Sananvapauden sielu on Kuopiossa

TEKSTI NMT/Jouni Huttunen Kuva NMT/Mirka Happonen
Kuopion tori on oikeasti maailman napa ja Suomen sananvapaus on alkanut Kuopiosta. Siinä asianajaja Seppo Karvisen täräkät teesit, joille miehellä on myös vankat perusteet.

Torin suhteenhan tarina juontuu jonnekin 1940–50-lukujen taitteeseen ja väitteeseen, jonka pakinoitsija Aapeli eli Simo Puupponen oli heittänyt ilmoille, selventää Seppo Karvinen. Mutta mitkä ovat ne perusteet? 

- Jonkun väitteen perusteellahan maailman napa on Irkutsk, koska se muodostaa lentoteitse useimman miljoonakaupungin keskiön. Hyvä perustelu sinällään. Ei siinä mitään.

Karvisen oma teoria lähti liikkeelle, kun Kuopiossa pidettiin muistotilaisuus pariisilaisen satiirilehden Charlie Hebdon terrori-iskun uhrien muistolle.

Terroriteko tapahtui 7. tammikuuta 2015, kun aseistautuneet miehet hyökkäsivät lehden toimitukseen. Konetuliasein varustautuneet hyökkääjät surmasivat 12 ihmistä. Kahdeksan kuolleista oli lehden toimituksen jäseniä, kaksi poliiseja, yksi talonmies ja yksi vierailija.

- Muistotilaisuus pidettiin Snellmanin patsaan juuressa. Minäkin pääsin siellä sitten ääneen ja totesin, että olemme nyt koko maailman sananvapauden keskiössä, valottaa Karvinen.

- Kuopiohan on sananvapauden mielessä maailman tärkein kaupunki. Viime vuonna Suomessa vietettiin sananvapauden eli painoasetuslain 250-vuotisjuhlavuotta. Lakihan on suurin piirtein samanikäinen kuin Kuopion kaupunki. Yhdysvaltain vastaava lakisäädös täytti viime vuonna vasta 50 vuotta.

- Ja Snellman tuli aikanaan Kuopioon pakoon Saima-lehteään kohtaan kohdistettujen sananvapauteen liittyvien asioitten vuoksi.

Karvinen muistuttaa myös Snellmanin puiston ympärillä olevasta kulttuuriperimästä.

- Minna Canthin henki on läsnä vahvasti. Ja Ahon veljesten.
Karvinen on mukana Kanttilan restaurointia ajavassa yhdistyksessä.

- Jos minä saisin nyt päättää, niin sinne yläkertaan vuokra-asuntoja ja alakertaan ravintola. Se paikkahan on aivan upea. Ja on jo korkea aika tehdäkin sille projektille jotain.

Karvinen on paneutunut historiaan ja kulttuurin ilmiselvällä innokkuudella.

- Historia on sen suhteen mielenkiintoinen elementti, että se antaa aina mahdollisuuksia spekulaatioille ja tulkinnoille.
Asianajaja muistuttaa myös Suomen juhlavuoteen liittyvästä yksityiskohdasta.

- Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta, mikä on todellakin kunnioitettava ja juhlanarvoinen asia. Mutta Suomen historiallinen aikajana on paljon laajempi ja monisävyinen kokonaisuus. 

 

kulttuurihistoria
Kulttuuri
historia
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva