Saksman: Haasteita

ja suuria tunteita

Teksti ja kuva: Noora Hyvönen
KalPan toimitusjohtaja on viihtynyt vapaa-ajallaankin jäähallilla, joten nykyinen työ jääkiekon parissa tuntuu täysin omalta. Myös harrastustaustaa lajin parista löytyy.

Kuopio ja KalPa ovat olleet Toni Saksmanille läheisiä asioita jo pienestä pitäen: Inkilänmäellä syntynyt mies on asunut ikänsä Kallaveden rannalla lukuun ottamatta armeija-aikoja Kajaanissa.

- Jääkiekkoa tuli nuorempana pelattua, mutta ihan harrastustasolla vaan. Olin maalivahtina kaupunginosajoukkueessa ja opiskeluaikoina pelasin kolmannessa ja neljännessä divarissa. Oma urheilu-urani on siinä. Jäällä olen käynyt ja varusteet päällä ollut, hymyilee Saksman.

- KalPan pelejä on tullut tietysti seurattua ihan pienestä asti.

SAKSMAN KÄVI lukionsa Lyseossa ja jatkoi siitä tradenomiopintoihin ammattikorkeakouluun. Kaupallinen ala oli aina kiinnostanut, ja matematiikka kuului päävahvuuksiin. Valmistuttuaan hän työskenteli yritysten taloushallinnon ja konsultointitehtävien parissa.     

- KalPaan tutustuin myös työn kautta, kun he ulkoistivat taloushallintonsa. Kävin hallituksen kokouksissa ja istuin siellä neljä vuotta ulkopuolisena. Sitten jäin pois edellisestä työpaikastani ja pääsin kaudeksi hallituksen jäseneksi. Kun tätä paikkaa tarjottiin, ei mahdollisuutta voinut jättää käyttämättä. Tiesin, että työ olisi haastavaa, mutta se kiehtoi.

TÄRPIT : KUOPIO
Data Group areena
”Siellä on koettu kylmiä väreitä ja suuria tunteita, niin pettymyksiä kuin onnistumisiakin. Hieno paikka, jonne on aina mukava mennä.”
Puijo
”Puijo on Kuopion symboli ja tunnettu maamerkki. Ulkoilumaastot ja hiihtoladut ovat hienot, ja kaiken kaikkiaan alue on upea ja lähellä keskustaakin,"
Tori
”Tori alkaa palata remontin jälkeen taas entiselleen. Tykkään käydä ja olla keskustassa, ja tori jollakin tapaa sitoo ympäristöä.”

Viimeisimmän kauden jälkeen KalPa on kokenut useita muutoksia. Päävalmentajavaihdoksen lisäksi rinkiin on tullut kolmetoista uutta pelaajaa, ja joukkueen ilme on sen myötä uudistunut. Myös kotipelipaidan väri on vaihtunut, uutta markkinointi-ilmettä haettu ja organisaation toimintatapoja sekä johtamista on parannettu. Eri kohderyhmiä pyritään huomioimaan enemmän, ja tapahtumia sekä teemapelejä on tulossa tasaisin väliajoin.

- Nyt odotetaan erilaista kautta. Tämän kauden valmistelu aloitettiin helmikuussa. Tietysti voi mennä vähän aikaa, että paketti saadaan kasaan, mutta pääasia on, että pidetään omasta linjasta kiinni. Peli-ilmeestä on välityttävä tunne ja taistelu. Tarjoamme myös omille junnuille näytön paikkoja, ja he ovatkin nyt valmiimpia lähtemään uuteen kauteen, kuvailee Saksman.

OMASTA HARRASTUSTAUSTASTAAN huolimatta Saksman ei ole osallistunut KalPan pelipolitiikkaan, vaan pysyy tontillaan talouspuolella. Tavalliseen työpäivään kuuluu toimistolla olemista, vierailuja yhteistyökumppaneiden luona sekä palavereja – jäähallilla hän ei käy päivittäin. Työ tarjoaa suuria tunteita ja haasteita, mikä on Saksmanille mieleen. Johtajana hän kokee tehtäväkseen ihmisten motivoinnin: kaikki on saatava puhaltamaan yhteen hiileen. 

Vapaa-aikaansa Saksman viettää perheen parissa. Kolme lasta pitävät huolta siitä, ettei tekeminen käy silloinkaan vähiin. Perhe asustaa samoilla seuduilla missä Saksman oli syntynytkin, Inkilänmäellä.

- Nykyään en viitsi enää suunnitella tekemisiä kovin kauas. Olen huomannut, että mahdollisuuksia tulee ja niistä pitää vaan osata ottaa kiinni. On hyvä, että olen kokeillut monenlaisia töitä, niistä on karttunut kokemusta

Tonin aikajana
1997
Sain lakin Lyseosta. Pienenä halusin jääkiekkoilijaksi, koulussa kaupallinen ala alkoi kiehtoa.
2002
Valmistuin ammattikorkeakoulusta. Olen kokeillut monenlaisia töitä.
2003
Naimisiinmeno Kuopion Tuomiokirkossa.
2004, 2009, 2012
Lasten syntymävuodet
2013
Aloittaminen KalPan toimitusjohtajana.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva