Pasonen:
Sarjakuvan puolustaja

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuva: Hannele Salminen
Harrastuksesta voi tulla ammatti muillekin kuin urheilijoille ja muusikoille. Sarjakuvaneuvos Harto Pasonen luotsaa johtavaa suomalaista sarjakuvakustantamoa. Arktinen Banaani on saattanut markkinoille niin Viivin ja Wagnerin kuin Fingerporinkin.

35 vuotta sitten 9-vuotias poika alkoi tehdä omaa lehteä Siilinjärven Toivalassa. Kopiokoneella tuotetut Pumpsis-lehdet jäivät
ehkä aurausviitoiksi suomalaisen sarjakuvahistorian tien varrelle, mutta matka kohti isompia merkkipaaluja oli alkanut.

- Itse tekeminen oli se juttu, muistelee kustantaja Harto Pasonen.

- Alussa julkaisu sisälsi mitä sisälsi, mutta kun 11-vuotiaana innostuin sarjakuvista ja aloin niitä keräillä, muuttui Pumpsiskin sarjakuvalehdeksi ja ilmestyi kaikkiaan yhdeksän vuoden ajan.

Koulunkäynnin ja opiskelun ohessa harrastettu omakustanteinen lehdentekeminen otti harppauksen eteenpäin, kun Pasonen alkoi 1990-luvun alkupuolella markkinoida ihan oikeasti painettua sarjakuvalehteään, Alphaa. Tuon aikaiset siivet eivät vielä kantaneet, mutta oppirahat muuttuivat sijoitukseksi myöhemmin.

- Kopiokoneen rajat tulivat vastaan ja piti päästä tekemään isoa lehteä. Jälkikäteen ajatellen tuli otettua järkyttäviä taloudellisia riskejä,
kun kiersin ympäri maata etsimässä jakelukanavia. Se kuitenkin loi pohjaa nykyiselle liiketoiminnalle.
 

SARJAKUVIEN VÄLITYSTOIMINTAA varten Pasonen perusti Kuopiossa 1995 Valiosarjat Oy:n ja kustannustoimintaa alettiin harjoittaa aputoiminimellä Arktinen Banaani. Kaksi vuotta myöhemmin tradenomiksi valmistunut Pasonen muutti pääkaupunkiseudulle ja ensimmäinen merkittävä kustannettu julkaisu näki päivänvalon.

- B. Virtanen viitoitti selkeästi suuntaamme ja lyhyellä aikavälillä aiemmat kontaktit alkoivat tuottaa. 1998 mukaan tuli Viivi ja Wagner, seuraavana vuonna löysimme Baby Bluesin ja samoilta tekijöiltä myös Jeren, Pasonen kertaa.

- Ihmisen elämänkaaresta muodostui sisällön kantava linja ja tämä oli ratkaiseva tekijä kaupallisesti. Sarjakuviamme alettiin kuluttaa. Myös taidemuotona sarjakuva on viime vuosina ollut jälleen nosteessa ja siinäkin Pasosella on ollut sormensa pelissä. Nykyään ei tarvitse arkailla, sillä ihmiset ovat tottuneet hyvinkin ennakkoluulottomaan ilmaisuun.

TÄRPIT: KUOPIO
Toivala
”Lapsuuden asuinpaikka saa kaipaamaan maaseudulle, vaikka työ pitääkin vielä pääkaupunkiseudun ytimessä.”
Puijonlaakso
”Suunnistajantien kodin rauhoittava ympäristö on jäänyt mieleen opiskeluajalta.”
Väinölänniemi
”Upea paikka lenkkeilyyn ja pään tuuletukseen.”

- Ensimmäinen Fingerpori vuonna 2008 aloitti kovakantisten sarjakuvien aikakauden. Tämäkin on vaikuttanut sarjakuvan arvostukseen, koska kyseessä ei enää ole lehdenomainen tuote.

- Uusmoralistitkaan eivät ole juuri puuttuneet sarjakuvien sisältöön. Ihmisten huumorintaju on selkeästi parantunut, Pasonen myhäilee.

Kustannustoiminnan vaarallisimmat karikot Pasonen on onnistunut kiertämään sopivalla ajoituksella. Laskelmallinen toimiminen ei pienissä puitteissa ole aina itsestään selvää.

- Ei tämä alusta asti ole ollut niin päämäärätietoista, vaan enemmänkin edennyt itseohjautuvasti. Intuitiivisuus on avannut väyliä, mutta toki 20 vuotta yrittäjänä antaa perspektiiviä tekemiseen ja muutosten aistimiseen. 

Pasosen filosofiaan kuuluu hankkia apua ja osaamista ulkopuolelta. Kahden lapsen isälle jää nykyään aikaa muuhunkin kuin työntekoon. Pienestä pitäen hän on seurannut tarkkaan myös automaailman edesottamuksia.

- Itsensä uhraaminen yrittäjänä toimii jonkin aikaa silloin, kun luodaan ja synnytetään asioita. Elämme tavallista lapsiperheen elämää, hymyilee Pasonen.

Harton aikajana
1972
Syntyi Kuopiossa.
1982
Pumpsis-omakustannelehti.
1991
YO Kuopion klassillinen lukio. Alpha -sarjakuvalehti.
1995
Arktinen Banaani -kustantamo.
1997
Tradenomi PSAMK. B. Virtanen -sarjakuvakirjat.
1998-99
Viivi ja Wagner, Baby Blues ja Jere -sarjakuvat.
2001
Sarjakuvaneuvoksen arvonimi.
2008
Naimisiin. Ensimmäinen Fingerpori- sarjakuvakirja.
2009
Paul-pojan syntymä.
2013
Kamala luonto –sarjakuva Arktiselle Banaanille.
2015
Lumi-tytön syntymä. Arktinen Banaani 20 vuotta.
sarjakuva
fingerpori

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva