Pasanen:

Moniosaava uutisankkuri

Monipuolinen työ on vienyt kuopiolaislähtöistä toimittajaa tartanin viereltä ja tv-studion valoista milloin Presidentinlinnaan ja milloin tangoestradin takahuoneeseen. Maailman tapahtumien lomassa on kiva viettää aikaa myös kotiseudulla.

Piia Pasanen tunnetaan nykyään koko Suomen YLE:n uutisankkurina ja Tangomarkkinoiden juontajana, mutta matka telkkariin alkoi Savon pääkaupungista.

- Neljä ensimmäistä vuottani asuimme Kirkkokadulla ja muistan yhä puistot, Väinölänniemen ja torin. Äitini opetti englantia Kallaveden lukion iltalinjalla, joten hänen työpaikkansa sijaitsi aivan kotimme vieressä.

- Sitten perheemme muutti Toivalaan ja vuodet lukioon asti vierivätkin enimmäkseen Siilinjärven puolella. Pesistä pelattiin sekä välitunnilla että joukkueessa ja Kasurilassa lasketeltiin.

- Ratsastusharrastus toi tosin välillä pikkusiskon kanssa Rauhalahteen ja vanhempieni kyydissä kuljin myös soittotunneilla Musiikkikeskuksella. Aloitin viulun soiton 5-vuotiaana ja jatkoin aktiivisesti 16 vuoden ajan. Kun harjoittelu jäi, olen kaikkien korvia säästääkseni pitänyt soittimen viime vuodet kaapin hyllyllä, naurahtaa Pasanen.

- Toivalasta käsin kävin lukion Kuopiossa ja kirjoitin ylioppilaaksi 1993 oltuani välillä vuoden vaihto-oppilaana Pohjois-Carolinassa.

TÄRPIT : KUOPIO
Tori
"Kaupungin sydän ja keskuspaikka, jonne on aina suunnattava. Siellä kävin jo lapsena äidin kanssa ostoksilla.”
Hanna Partasen leipomo
”Karjalanpiirakat ja munkkipossut hankitaan myös mukaan Helsinkiin."
Satama
”Maisemaltaan aivan ihana. Laivat ja risteilyt kiehtovat ja viinijuhlillakin on tullut toisinaan vierailtua.”

Välivuoden jälkeen syksyllä -94 alkoivat tiedotusopin opiskelut Tampereella, mutta kesä kului vielä Kuopiossa, kun kaupunkiopastoiminta tuolloin käynnistettiin.

- Meitä oli ehkä toistakymmentä opasta, työ oli hauskaa, ihmiset kysyivät paljon ja itse oppi omista nurkistaan aivan uusia juttuja.

PASASEN TV-TOIMITTAJAN ura starttasi nopeasti opiskelujen alettua kesätyön myötä Urheiluruudussa.

- Urheiluohjelmien ja kisastudioiden lomassa olin -90-luvun lopulla pari vuotta myös rikostoimittajana ja valmistuin yliopistosta.

Ensimmäisen uutislähetyksensä Piia Pasanen ankkuroi jo 1999 ja muutakin työsarkaa on riittänyt. Alati elävän urheilutoimitustyön lisäksi varsinkin Aamu-TV:n tekeminen 2000-luvun alussa oli opettavaista aikaa.

- Se oli ehkä kovin koulu. Rytmi on hyvin hektinen ja kaikkea pientä voi sattua kiireessä ja paineen alla touhutessa. Sohvajuontajana voisin kyllä haastatella vieraita edelleen, mutta olen ehkä kuitenkin enemmän iltaihminen.  

- Vuonna 2000 olin Sydneyn olympialaisissa reportterina ja se oli valtavan hieno kokemus.

Ripeä ote ja taito pelkistää ovat olleet eduksi uutistyössä. Vaihtelua ovat tuoneet  Linnan juhlat, joihin Pasanen on toimittajana osallistunut toistakymmentä kertaa. Kesän katkaisevat kivasti Seinäjoen Tangomarkkinat ja niiden jälkeen alkava loma.

- Tangomarkkinoita olen juontamassa nyt neljännen kerran. On hyvä, että työssään ei tarvitse lokeroitua vaan voi laajentaa ammattitaitoaan. Ison tv-tuotannon tekeminen on aina tiimityötä ja huippuammattitaitoisen tekijäryhmän tuella on helppo heittäytyä.

Kotiseudulleenkin ahkera uutisankkuri ehtii muutaman kerran vuodessa ja hänen vanhempansa käyvät usein Helsingissä. Piialla ja hänen aviopuolisollaan Tomilla on kaksi lasta, joten isovanhempien apu on välillä tarpeen.

- Tulemme Kuopioon päin mieluummin pidemmäksi aikaa kerrallaan. Vanhempien lisäksi täällä on hyviä tuttuja ja mukavia muistoja, joita voi verestää vaikka torikahveilla.

Piian aikajana
1973-1976
Varhaislapsuus Kuopiossa.
1977
Muutto Siilinjärven Toivalaan.
1989-1993
Kallaveden lukio Kuopiossa (90- 91 vaihto-oppilaana USA:ssa).
1994
Muutto Tampereelle opiskelemaan tiedotusoppia.
1996
Ensimmäiset tv-työt Yleisradiossa.
1999
Valmistuminen (YTM) ja muutto Helsinkiin. Ensimmäinen suora uutislähetys.
2000
Ensimmäiset linnanjuhlat.
2002
Naimisiin Tomin kanssa.
2004
Poika.
2007
Tytär.
2012
Ensimmäiset tangomarkkinat.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva