Minun Kuopioni

Jorma Uotinen

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Jorma Uotisen arkisto
Taiteilijaprofessori, tanssija, koreografi, laulaja ja Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Jorma Uotinen on tanssijan uransa myötä vieraillut Kuopiossa jo 1970-luvulta asti.

Kuopio on liittynyt elämääni hyvinkin voimakkaasti monen vuosikymmenen ajan. Pääsin jo 1970-luvun alussa esiintymään Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalilla Kansallisbaletin mukana, ja 80-luvulla esiinnyin festivaalilla yhdeksänä peräkkäisenä vuonna. Kuopio-kytkentäni on siis hyvin pitkä ja urani kannalta erittäin tärkeä, kohta 18-vuotinen festivaalin johtajakauteni mukaan lukien.

Kuopion-muistoni liittyvät festivaaliin ja niihin upeisiin hetkiin, joita se aina onnistuessaan tuottaa taiteelliselle johdolle. Tärkeintä on oikeastaan nähdä, millaista henkistä mielihyvää festivaali tuottaa katsojille ja kokijoille. Kuopiolaiset ovat selvästi ottaneet tanssin ja minut lämpimästi omakseen.

FESTIVAALIN JOHTAJANA toimiessani olen kaikki nämä vuodet asunut Original Sokos Hotel Puijonsarvessa. Muutama vuosi sitten hotelliin tehtiin Jorma Uotinen -sviitti, jonka värimaailman sain valita oman kotini värien pohjalta. Huoneistoon järjestyi vieläpä toiveeni mukaisesti kylpyamme. Intensiivisten päivien jälkeen on tärkeää päästä rentoutumaan omaan sviittiin.

Festivaalin johtajuus on ollut urani kannalta keskeinen tehtävä, sillä se on ajallisesti ollut kaikkein pisin kiinnitykseni. Tehtävä on hieno ja vastuunalainen. On etuoikeutettua saada valita festivaalin taiteellinen profiili ja teokset, joita pidän itse arvokkaina ja tanssimaailman huippua edustavina. Festivaalilla on tanssipiireissä erittäin korkea kansainvälinen maine, ja maailman huippuryhmät todellakin haluavat tulla esiintymään meille.

Parasta Kuopion talvessa

1 Luminen kaupunki
Lumisena talvena on ihanaa kävellä Kuopion kaduilla ja kuunnella lumen narinaa.

2 Rikas kulttuurielämä
Myös talven kulttuuritapahtumat ovat merkityksellisiä sekä kuopiolaisille että kaupungissa vieraileville. Sain edellisen vuoden talvena tehdä koreografian Kuopion kaupunginteatterin Viulunsoittaja katolla -musikaaliin.

3 Sampon muikut
Ravintola Sampon muikut maistuvat sekä kesällä että talvella. Niitä piti mennä syömään nyt äskettäinkin Kuopiossa käydessäni.

Ensi kesänä on festivaalin 50-vuotisjuhlat, joiden aikana peilaamme sekä mennyttä että tulevaa. Liike ja tanssi menevät kuitenkin aina eteenpäin. Ensi vuonna myös johtajuuskauteni päättyy. Tiedän, että tulevalla taiteellisella johtajalla, Riku Lehtopolulla, on hyvin tarkka silmä ja varma maku. Hän on lapsesta asti ollut festivaalilla mukana sekä esiintyjänä että opettajana. Vahva tiimimme tietää, miten festivaalia viedään eteenpäin, joten uskon, että Kuopio Tanssii ja Soi tulee varmasti säilymään korkean profiilin festivaalina.

Johtajarupeamani on ollut intensiivinen ja antoisa. Katson kuitenkin aina eteenpäin, ja aion tulevaisuudessa keskittyä omiin konsertteihini. Kuopiossa käyn totta kai jatkossakin, jos pysyn terveenä ja järjen valo kulkee. Suhteeni Kuopioon säilyy lopun elämääni, siitä ei ole epäilystäkään.

Minun Kuopioni
Jorma Uotinen
Kuopio Tanssii ja soi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva