Matti Niiranen:
Kolminkertainen elämä

Teksti ja kuva: Tarja Anunti
Eläkkeelle jäävä vossikkakuski rakastaa tarinoita ja savon murretta. Elämän arvokkaimpia asioita ovat omat pojat ja heidän lapsensa sekä luonnon seuraaminen ja henkinen rauha.

"Olen ajanut hevosella Kuopion katuja 17 vuotta. Kaikilta vuosilta olen kirjannut muistelmat ja tarinat talteen. Olen oppinut tuntemaan kaupungin ylä- ja alamaailman ja elänyt elämyksellisesti ainakin kolminkertaisen elämän. Kyytiläisiä on ollut Riitta Väisäsestä Kari Tapioon, ja olen ystävystynyt kaikenlaisten ihmisten kanssa, hymyilee Matti Niiranen.

Niiranen on asunut Kuopion seudulla ikänsä. Savolainen mielenmaisema ja tarinankerronta on tuttua niin kotoa maalta Rytkyltä kuin vossikkavuosilta Kuopion keskustasta. Rytkyllä harjoittivat maanviljelystä ja karjanhoitoa jo Niirasen vanhemmat ja nyt hänen oma poikansa jatkaa tilanpitoa arkityönsä sivussa.

- Hommaa on ollut aina, eikä ole aamuisin tarvinnut askelmittaria virittää. Olen tehnyt tilalla töitä 14-vuotiaasta saakka ja tiennyt aina talomme tulo- ja menoarviot. Vaikka tänä vuonna jäänkin eläkkeelle vossikkakuskin hommasta, työt kotipuolessa jatkuvat.

Oman tilan töiden ohessa Niiranen on ajanut kesäisin vossikkaa Kuopiossa. Monena talvena hän on toiminut myös joulupukkina kierrellen ympäri Suomen maata. Yksin vossikkatoiminta ei olisi ollut taloudellisen toimeentulon kannalta riittävää, mutta henkisen ja kulttuurisen rikkauden määrä on Niirasen mukaan ollut työnkuvassa mittaamaton.

- Vuonna 1997 tehtiin kaupungin kanssa sopimus. Kaupunginjohtaja Kauko Heurun ja kaupunginvaltuutettu Markku Söderströmin avustuksella lähdin tähän hommaan sillä ehdolla, että sain toimia freelancerina.

KAKSI VUOTTA sitten tahti pysähtyi, kun yllättäen metsälenkillä iskenyt aivoinfarkti sai Niirasen miettimään omaa elämää uudella tavalla. Aiemmin hän on aina elänyt perheelleen ja muiden ihmisten iloille ja suruille.

- Yhtään päivää en ole ollut sairaslomalla. Toukokuun ensimmäisestä päivästä syyskuun ensimmäiseen päivään olen ajanut hevosella joka päivä. Infarkti muutti ajatuksia. Tajusin, että on hiljennettävä tahtia, että saa olla enemmän eläkepäiviä elossa. Aiemmin ajattelin, että vain taivas on rajana ja että kaiken teen tai vaikka itken ja teen.

Tärpit : kuopio
Kuopion tori
"Tori on kesällä yhtä sykkivä kuin kusiaispesä. Se on läpileikkaus maailman ihmisistä ja kansoista. Kuuluu joka kieltä ja näkyy iloisia ilmeitä."
Valkeisenlampi
”Lammen seutu on kaunis ja lämmin alue, kun kesä on vehreimmillään. Se on jo keväällä huomattavasti lämpimämpi kuin satama. Siellä ei tuule.”
Satama
”Sen vanhat laivat ja tuulahdukset tuovat mieleen ensimmäiset kaupunkireissut isän kanssa 4 vuoden ikäisenä."

NYT NIIRANEN kertoo jäävänsä hyvillä mielin eläkkeelle ja odottavansa leppoisampaa arkea kotona ja perheen parissa. Kuntoaan hän pitää yllä tilan töillä ja metsässä liikkumisella.

- Poika vaimoineen ja lapsineen muuttaa päätaloon. Maalla on hyvä kasvattaa lapsia. Siellä on elämä ja kuolema läsnä. Minä jään rengiksi tilalle. Minulle tulee eläkemökki pellonlaitaan.

Niiranen ajaa viimeisen vossikka-ajonsa kesäkuun viimeinen päivä. Vossikkatoiminta jatkuu uuden ajurin voimin. Niiranen on kouluttanut uutta kuskia, Tapio Karhusta, hommaan jo viime kesänä. Karhusen hevonen, Kesäsade eli Tihku, vetää Niirasen aikoinaan Kööpenhaminasta ostamaa kärriä.

- Samat hyvät kärrit jatkavat, miehet ja hevoset vain vaihtuvat. Elokuun alusta kuuluu puhelimessani nauha, että olen eläkkeellä ja jos on tärkeää asiaa, niin laita viesti.

Matin aikajana
1951
Synnyin Kuopiossa Suokadun synnytyssairaalassa heinäkuun ensimmäinen päivä. Maalla Rytkyllä lapsuus oli onnellinen.
1958
Menin Rytkyn kouluun, jossa nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin omat lapsenlapseni aloittavat oppivuotensa.
1964
Kengitin 14-vuotiaana ensimmäistä kertaa hevosen ja siitä se työnteko maatilalla lähti.
1997
Tein kaupungin kanssa sopimuksen vossikkahommasta. Lähdin hommaan sillä ehdolla, että pysyn freelancerina.
2012
Syksyllä metsässä kävellessä tullut aivoinfarkti herätti minut siihen, että on otettava rauhallisemmin, jotta saan elää mahdollisimman pitkään.
2014
Jään eläkkeelle vossikkakuskin työstä, mutta puuhastelu kotitilalla jatkuu. Puhelimeeni laitan viestin, että olen eläkkeellä. Tapio Karhunen jatkaa toimintaa.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva