Laihdutusleikkauksella täyskäännös

Laihdutusleikkaus tuki hyvinvoinnin täyskäännöstä

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Mika Miki Koljonen
Liikalihavuus on painolasti, joka on petollinen taakka niin koko ruumiille kuin myös henkiselle hyvinvoinnille. Vaikean liikalihavuuden hoidossa liikunta ja ennen kaikkea terveellinen ruokavalio, annoskoko ja säännöllisyys ovat tärkeitä avainsanoja, jota voidaan tukea myös laihdutusleikkauksella.

Ylipaino oli ennen osa Marko Turusen elämää. Jo lapsesta asti lihavuuden kanssa paininut 44-vuotias Turunen ei ennen osannut edes kuvitella mitä olisi olla laiha, ja iän myötä tulivat myös liikalihavuudesta johtuvat lievesairaudet. Miehen elämä kuitenkin mullistui vastalaukun ‒ pienennysleikkauksen ja elämäntapamuutoksen myötä. Nykyisin Vantaalla asuva Turunen laihtui lähes 150 kilosta alle 90 kiloon ja voi paremmin kuin koskaan – eikä kadu päivääkään tehtyä loppuelämään vaikuttavaa suurremonttia.

‒ Olin koko pienen ikäni lihava ‒ aina alaluokilta lähtien. Toisen luokan valokuvia katsellessani näen pyöreän pojan, joka lihoi iän myötä epäterveellisen ruokavalion seurauksena.  Elämäni käännekohta puolestaan juontaa siihen, miten suuresti olin kyllästynyt jojoilevaan painoon. Painon jojoilu alkoi 2000-luvun alusta ja jatkui aina 2010 vuoteen asti. Painaessani lähes 150 kiloa päätin lopulta hakeutua laihdutusleikkaukseen. Kyseessä oli suuri terveydellinen riski, jolle oli tehtävä jotain. Lihavuuden myötä minulla kohosi verenpaineet ja kylkiäisenä tuli lievää uniapnea sekä diabetes, Turunen kertoo päätöksestään.

‒ Lopullinen kimmoke päätökselleni oli kohtaaminen tuttavalääkärini kanssa, joka mittasi verensokerini, järkytykseksi mittari näytti lähes 20 mmol/l. Luulin ensin, että tulos oli virheellinen, mutta toinen mittaus näyttikin entistä suuremman luvun. Se mikä jäi elävästi mieleeni oli tuttavani sanat: "Jos elämätapasi jatkuu tämänlaisena, et näe mitä tyttärelläsi on päällä omissa rippijuhlissaan." En nähnyt, että olin niin pahasti ylipainoinen ja huonokuntoinen, koska siihen oli tottunut ja elänyt sen kanssa, Turunen jatkaa.

TÄSTÄ ALKOI tapahtumakulku kohti leikkauspöytää, ja sen aikana Turunen kävi useamman kerran lääkärin ja ravintoterapeutin konsultoinnissa. Turunen leikattiin tähystyksellä huhtikuussa 2011, josta hän toipui ilman komplikaatioita ja nopeasti - sekä laihtumisen jälkeisistä leikkauksista, joissa ylimääräistä nahkaa poistettiin kolmeen kertaan.

‒ Jotta leikkaukseen pääsy oli edes mahdollista, kävin lääkärin sekä ravintoterapeutin pakeilla useamman kerran, jotta he näkivät omistautumiseni ja motivaationi laihduttamisen suhteen eikä kyseessä ollut syömishäiriö. Näiden seikkojen ja pienen painonpudotuksen jälkeen sain lähetteen leikkaukseen. Tutkimukset aloitettiin Kuopiossa, mutta muuttoni vuoksi minut leikattiin lopulta Vantaan Peijaksen sairaalassa. Hoitavan henkilökunnan suhtautuminen koko prosessiin oli aivan ensiluokkaista.

‒ Leikkaus meni hyvin ja toivuin siitä nopeasti. Palasin töihin kuukauden päästä leikkauksesta, mutta olin työkykyinen jo parin viikon jälkeen. Leikkauksen jälkeen kesti oman aikansa tottua uusiin annosmääriin ‒ liian iso annosmäärä tuli luonnollisesti ulos. Haavan paranemisaikana söin vain soseutettuja keittoja, joista aloin vähitellen totuttelemaan kiinteään ruokaan. Vatsalaukkuni vetoisuus oli noin 2,5 desilitraa, mikä aikaa myöten hieman muuttui, mutta ei radikaalisti.  Leikkauksen jälkeen, annokseni olivat aluksi samaa kokoa kuin tyttärelläni kuusivuotiaana, Turunen naurahtaa.

VAIN MUUTAMA kuukausi leikkauksen jälkeen Turusen paino oli laskenut huomattavasti, mikä helpotti liikkumista ja mahdollisti asioita,joita hän ei pystynyt ennen tekemään. Uuden, terveellisemmän ruokavalion mukana tulivat kuvioihin aktiivinen liikkuminen ja suuri innostus hiihtoon ja polkupyöräilyyn. 

‒ Ennen leikkausta jaksoin polkupyöräillä vain kolme - neljä kilometriä, mikä oli kunnolleni maksimimäärä. Matka vaati kunnollani käsittämättömän paljon aikaa, kun taas nykyisin jaksan ja ehdin samassa ajassa polkea 25 kilometriä. Laihtumisen myötä olen pystynyt harrastamaan monenlaisia lajeja ja oppinut nauttimaan liikunnasta, joka vahvistaa fyysisyyden lisäksi myös henkistä puolta. Huomattava muutos tapahtui myös vireystilassani. Olen töissäkin paljon tehokkaampi ja jaksan pidempään. Virtaa on kuin pienessä kylässä.

‒ Laihtumisen myötä olen päässyt eroon diabeteksestä, uniapneasta ja kohonneesta verenpaineesta sekä leposyke on laskenut merkittävästi. Näin jälkeenpäin sitä on pohtinut, miten julma sitä on ollutkin ennen itselleen ja leikkinyt omalla hengellään. Ennen hedelmän korvikkeena oli "nurmolainen banaani" eli takkalenkki, Turunen tuumaa.

 

Lihavuusleikkaus muuttaa elämää ja tuloksiin ollaan hyvin tyytyväisiä

Kuopion yliopistollisen sairaalan gastrokirurgi Pirjo Käkelän mukaan KYSissä lihavuusleikatuista potilaista 97 prosenttia on ollut todella tyytyväisiä leikkaustulokseen. Potilaat ovat päässeet parhaimmillaan kokonaan eroon muun muassa sokeritaudista ja verenpainetaudista. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkitykset ovat poistuneet tai niitä on vähennetty todella huomattavasti painon putoamisen myötä.

– On olemassa erilaisia leikkausmenetelmiä, joista teemme mahalaukun ohitusleikkausta. Parin litran kokoinen vatsalaukku erotetaan sen yläosasta, josta muotoillaan tulitikkuaskin kokoinen uusi vatsalaukku. Vanhaan mahalaukkuun ei näin ollen enää mene ravintoa ja uuden vatsalaukun saama ravinto ohjataan edemmäs ohutsuoleen. Vatsahappoja jää toki, joten ruoan sulaminen tapahtuu täysin normaalisti.

Riskit leikkauksessa ovat puolestaan pieniä ja leikkauksen hengenvaarallisuus on hyvin liioiteltua. KYSissä tehtyjen leikkausten seuranta-aineistojen perusteella, komplikaatiot ovat olleet vähäisiä, vaarattomia ja hyvin hoidettavissa.

– Joissakin tapauksissa potilaat ovat saaneet vatsahaavan, johtuen sauman verenkiertohäiriöstä tai vatsahappojen altistuksesta. KYSin aineistossa tämmöisen tapahtuman mahdollisuus vain kolmen prosenttia. Yleensä nämä saadaan hoidettua lääkekuurilla. Lihavuusleikkaus on riskittömämpi operaatio kuin sappirakon poistoleikkaus. Potilaat ovat toipuneet leikkauksesta todella hyvin, Käkelä rauhoittaa.

– Vatsalaukun ohitusleikkaukseen pääsevät ihmiset, joiden painoindeksi on yli 35. Leikkauksen ratkaisee myös se, onko potilaalla liitännäissairauksia, kuten 2. tyypin diabeteksen, verenpainetaudin, uniapnean tai kantavien nivelpintojen kuluman. Mikäli kehon painoindeksi ylittää 40, ei liitännäissairauksia tarvitse olla. Leikkaukseen pääsevän täytyy myös osoittaa pystyvänsä painonpudotukseen, Käkelä kuvailee pääsykriteerejä.

terveys
hyvinvointi
laihduttaminen
laihdutusleikkaus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva