Kimmo Hukuri:

Rytmi kuuluu
elämään

Teksti ja kuva: Sanna-Liisa Kiiskinen
Nuorena poikana Kimmo Huikuri ui kilpaa ja mitaleita ropisi, mutta samaan aikaan myös pianonsoitto houkutti. Tänä keväänä tuli täyteen 30-vuotinen taival pianonsoiton opettajana, eikä hän vaihtaisi päivääkään pois.

Kun kuuntelee Kuopion konservatorion pianonsoiton lehtoria Kimmo Huikuria, ei voi välttyä ajatukselta, että toisille annetaan lahjoja tehdä mitä haluaa ja toiset jäävät vähän vähemmälle. Vaasassa syntynyt monilahjakkuus muutti jo pienenä isänsä työn takia Sodankylään, missä hän ui useita mitaleita ja yhden Suomen mestaruudenkin. Lopulta pianonsoitto vei mennessään: lukion jälkeen hän opiskeli Oulussa pianonsoiton opettajaksi. Välietappi oli Wienin musiikkikorkeakoulu, kunnes hän tuli Kuopioon ja sille tielleen jäi.

- Sodankylä oli pieni paikkakunta, jossa ei ollut mahdollisuutta saada pianotunteja, niinpä ”kiusasin” kansakoulun opettajaani ja kylän kanttoria antamaan minulle soittotunteja. Uiminen puolestaan oli luonteva tapa viettää aikaa. Meitä oli tietty poikaporukka, joka ui joka päivä. Uimisesta jäivät hyvä kunto ja muistot.

Kuopioon tuli vakiinnutti elämänsuunnan. Valmistuttuaan Kimmolle tarjottiin vakituista työpaikkaa, jossa hän on yhä edelleen ja nauttii työstään ja oppilaistaan suunnattomasti.

- Tulin Kuopioon Risto Kyrön oppilaaksi. Kun valmistuin, sain saman tien vakituisen työpaikan. Muun muassa PMMP:n Paula Vesala on ollut oppilaani ja Jean S:n Antti Paavilaista opetin jo Sodankylässä. Seuraan heidän molempien uraa mielenkiinnolla. Tänä keväänä tuli runsaat 30 vuotta opetusta täyteen ja sain SMOL:sta kultaisen ansiomerkin. Tämä työ ja työyhteisö ovat fantastisia, ihmiset ovat iloisia ja täällä on tekemisen vapaus – tämä on onnela, lehtori hehkuttaa.

VUOSITUHANNEN ALKUPUOLELLA Kimmolle kolahti uusi laji – kilpatanssi, jossa hän nykyisin tanssii lattareita oman ikäsarjansa ja taitoluokkansa huipulla. Hänen mielestään samba muistuttaa perhosuintia, eikä yksityiskohtien hiomiseen ikinä kyllästy.

TÄRPIT: KUOPIO
Nahkurinkatu 1
"Siellä on sunnuntaisin kello 11 tilaisuus, jossa voi kokea rakkautta, iloa ja rauhaa. Voi latautua ja saada uusia näkymiä elämäänsä."
Musiikkikeskuksen kamari
”Valtavan upea työpaikka täynnä ihania ihmisiä ja huippukonsertteja. Omassa luokassani saan innostaa ja johdattaa nuoria musiikin hienoon maailmaan."
Hermannin tanssisalit
”Minulle avautui siellä uusi maailma, jonka olemassa olosta en tiennyt mitään.”

Suurin kolahdus tapahtui kuitenkin 2000-luvun lopulla Helsingissä. Vannoutunut sinkku rakastui. Jos ei ihan ensisilmäyksellä, niin jo toisella. Nyt pari on onnellisesti naimissa ja asuu Kuopiossa.

-Olin ajatellut mennä hautaan saakka sinkkuna, mutta toisin kävi. On uskomatonta, miten tällä iällä voi vielä löytää sielunkumppanin ja rakastua. Vaimoni Maarit muutti perässäni Kuopioon, hän työskentelee tuontiyrityksessä kielenkääntäjänä ja tulkkina.

Hengellinen vakaumus on Kimmolle tärkeä asia. Se on yhdistävä tekijä ja kantava voima myös avioliitossa, mutta hänen mielestään siitä ei kannata elämöidä.

- Koin herätyksen jo nuorena miehenä. Tuli hetki, jolloin oli pakko uskoa, että Jumala on olemassa. Hengellinen herääminen oli minulle hyvin tärkeä tapahtuma. Se ei ole puhetta, vaan se on sydämessä. Tunnen suurta nautintoa, kun saan soittaa ylistysmusiikkia. Se on virkistävää ja voimaannuttavaa.

Loppujen lopuksi Kimmo ei unelmoi tulevaisuudelta suuria hektisen ja intensiivisen arkensa vastapainoksi.

- Haaveilen, että olisi joskus hetki, jolloin elämä olisi edes yhden päivän ajan tylsää ja tavallista. Vaikka minussa onkin se sisäinen esiintyjä, kaipaan välillä ihan tavallista arkea.

Kimmon aikajana
1974
Suomen mestaruus 14-vuotiaiden poikien viestiuinnissa.
1985
Opiskeluvuosi Wienissä oli omalle taiteelliselle kehitykselle ratkaisevan tärkeä.
1987
Hengellinen herääminen muutti elämän suunnan täydellisesti.
1988
Pianonsoiton A-tutkinto erinomaisin arvosanoin Sibelius-Akatemiassa Helsingissä.
2000
Musiikin maisterin tutkinto Sibelius- Akatemiassa.
2002-2011
Useita voittoja kilpatanssissa lattareiden yleisessä ja seniori 1– luokassa E-B-tasoilla.
2010
Naimisiinmeno oli yllätyskäänne elämässä: täysin sinkkuelämään urautunut löysi sielunkumppanin ja meni naimisiin.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva