Kemppinen: Mestarin ottein drinkkejä

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuva: Jonna Kaasalainen
Saadakseen Kuopion yössä maistuvan juomasekoituksen ei tarvitse tietenkään olla Nobel –voittaja tai James Bond. Tosin hekin ovat päässeet Mikko Kemppisen ammattitaidosta nauttimaan.

Kuopiolainen ravintoloitsija ja palkittu baarimestari Mikko Kemppinen suuntasi uralleen varsin luontevasti.

-    Isäni oli baarimestari ja sen jälkeen alalla edustajana monta vuotta. Varsinkin ammattilehtien jutut drinkeistä ja kilpailuista tuli luettua jo nuorena tarkkaan.

- Armeijan jälkeen aloitin restonomi-opinnot ja samalla suoritin baarimestarin erikoisammattitutkinnon. Restonomiksi en tosin ole vieläkään valmistunut, koska ravintoloitsijan työ haittaa opiskeluja, virnistää Kemppinen. 

Opiskelujen lomassa alkoivat oikeat ravintolatyöt Melly´s Pubissa, jossa innostunut nuorukainen kehitti tuotetietouttaan ja baariosaamistaan saaden pian asiakkaiden ja kollegoiden arvostuksen. Drinkintekotaidot hioutuivat lisää muun muassa 2000-luvun alun Minibarissa ja Introssa, kunnes oli otettava seuraava merkittävä askel.

TÄRPIT : KUOPIO
Puijon hiihtoladut
"Olen pienestä pitäen siellä tykännyt hiihtää, hyviä nousuja ja laskuja."
Kauppahuone Gust. Ranin
”Kunnon wanhan ajan fiilistä ja loistavia cocktaileja.”
Bierstube
”Ensimmäisen kerran kävin jo pikkupoikana kiekkokoulun lounaalla, nykyään käyn vähintään kerran viikossa syömässä, ainutlaatuinen ilmapiiri.”

- Ajatus oli nähdä Helsingin isomman mittakaavan drinkki- ja baarikulttuuri. Sopivasti juuri ennen muuttoa voitin SM-drinkkikisojen karsinnan, hymyilee Kemppinen

- Samaan aikaan legendaarinen Tornin American Bar etsi baarimestaria. He kuulivat minusta ja soittivat, että kiinnostaisiko baarimestareiden korkeakoulu.

2007 KEMPPINEN voitti historian ensimmäisenä sekä varsinaisen drinkki- että myös tekniikkasarjan Suomen mestaruudet. Työnantajankin hehkuttamana väki alkoi tulla baariin katsomaan tuplamestaria. Voitto poiki myös matkan MM-kisoihin Puerto Ricoon, jossa irtosi lopulta 7. sija maailman kovatasoisimmassa kilpailussa. 

Sattuipa kerran niinkin, että American Barin ovesta käveli James Bond, eli sir Roger Moore, joka asui tuolloin Tornissa kirjansa promokiertueen vuoksi. 

- Seurue tilasi Moorelle kuuluisan Vodka Martinin, tietenkin ravistettuna, ja tarjoilin juoman tärisevin käsin pöytään. Kun palasin tiskin taakse, Moore huikkasi pöydästä:  ”Excellent - Excellent indeed.”  

- Se oli minulle aika kova juttu, Kemppinen huokaa ja pyörittelee tapahtuneelle päätään vieläkin.

TORNIN AIKOIHIN Kemppinen oli myös kolmena vuonna peräkkäin baarimestarina Tukholmassa Nobelien jakotilaisuuden jälkeen pidettävässä Students´ Nobel Night Cap –iltajuhlassa. 

- Meitä oli kolme suomalaista pääbaarissa vääntämässä illalla hörppyjä opiskelijoiden lisäksi Nobel-voittajille ja muille arvovieraille.

Kansainvälisistä promootiotilaisuuksista ja kilpailuista saamansa kokemuksen paluumuuttaja Kemppinen toi mukanaan Kuopioon muutama vuosi sitten. Nykyisin Panzan ja Minibarin tiskien takana vaikuttava ammattilainen näkee kaupungin ravintoloiden vahvuutena monipuolisen ja tasokkaan tarjonnan sekä ammattitaitoiset ja meritoituneet tekijät.

- Voimme hyvällä syyllä olla ylpeitä osaamisestamme, Kemppinen toteaa.

- Nykyään ihmiset tietävät televisio-ohjelmien vuoksi ravintola-alasta aiempaa enemmän. Asiakkaat osaavat arvostaa hyvänmakuisia juomia ja ruokia, mutta se arvostus pitää silti ansaita omalla tiedolla ja taidolla.

Mielenkiintoisen, mutta raskaan työn vastapainoksi Kemppinen suuntaa usein lenkkipolulle tai hiihtoladulle. Myös penkkiurheilu kiehtoo.

- Voisi kai luonnehtia, että olen Kupsin ja Kalpan varsin innokas kannattaja

Mikon aikajana
1979
Syntyi Kuopiossa.
1999
Ylioppilas, Linnanpellon lukio.
2000
Baarimestarin erikoisammattitutkinto, Savonia
2007
SM-kisat, ensimmäisen kerran sekä drinkki- että tekniikkamestaruus samalle kilpailijalle.
2007
Hotelli Tornin American Bar.
2008
Ensimmäisen kerran baarimestarina Students´Nobel NightCap -juhlassa Tukholmassa.
2013
Ravintoloitsija.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva