Jyrki Sukula:
Grillaus
kruunaa
kesäruuan

Teksti Digimag/Heta Jyrälä, Reseptit ja kuvat Jyrki Sukula
Lämmin alkukesä on hemmotellut kotosuomen grillimestareita. Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella grillin lämmittämisellä varmistetaan maistuvaa ruokaa koko perheelle tai ystäväporukalle. Nappaa tästä Jyrki Sukulan kesäiset reseptit kokeiluun.

Italiassa asuvan kokkikonkari Jyrki Sukulan kesään kuuluu kiinteästi ruuanlaittaminen ulkona. Hän valmistaa ruokaa monin eri tavoin, esimerkiksi grillaamalla, savustamalla ja hiillostaen. Sukula tunnustaakin olevansa varsin monipuolinen grillaaja.

– Grilliä tulee käytettyä selvästi eniten. Toki täällä etelässä kausikin on rutkasti Suomea pidempi, joten ruokaa on luontevaa laittaa ulkona, hän kertoo.

Grillaustrendit kulkevat käsi kädessä muiden ruuanlaittotrendien kanssa. Sukulan mukaan tällä hetkellä vallalla on kokonaisvaltainen grillaaminen, missä grillissä valmistetaan kaikki aina alkuruuasta jälkiruokiin. Toinen nousussa oleva asia on hedelmien ja kasvisten grillaaminen ja niiden yhdisteleminen.

TRENDIKKÄIMPIEN IHMISTEN grilleissä valmistuvat tänä vuonna kokonaiset kalat. Ahvenet, kuhat ja kirjolohet solmivat liiton erilaisten tuoreiden kasvisten kanssa. Edelleen kasvavana trendinä on ruuan valmistaminen avotulella tai halsteroimalla.

– Kesä on varsinkin kaikkien kasvisruokailijoiden kulta-aikaa, sillä satokausi on täynnä upeita makuja. Viime vuonna yhdistettiin parsaa ja raparperia. Tänä vuonna suosituimpia grillattavia hedelmiä ovat muun muassa persimon ja jackfruit. Hedelmät tuovat ruokiin makeutta, kertoo Sukula.

Suurin osa kasviksista voidaan grillata suoraan sellaisenaan, mutta varsinkin osa kovimmista kasveista kannattaa ensin käsitellä suolaamalla tai kevyesti kiehauttamalla. Esimerkiksi uusista perunoista tulee mahtavia ensin esikeittämällä, minkä jälkeen ne vasta grillataan.

– Monipuolisena grillaajana käytän myös vihanneksia todella reippaasti. Kuukausi sitten suosikkeja olivat satokaudellaan parhaat paprikat, nyt on meneillään naattiporkkanoiden, munakoisojen ja kesäkurpitsojen kausi. Myös nauriit ja erilaiset sipulit ja kokonaiset valkosipulit ovat loistavia kasviksia grilliin, luettelee Sukula esimerkkejä.

Maustemaailmassa on pitkään hyödynnetty Lähi-idän makuja. Nyt sieltä ollaan Sukulan mukaan siirtymässä Väli-Amerikan tunnelmiin, kuten Peruun ja Costa Ricaan. Näiden lisäksi kokkaajien huomio on kiinnittynyt myös armenialaiseen ja georgialaiseen keittiöön. Lisäksi ruokaa jälkimaustetaan esimerkiksi erilaisten tahnojen, hummusten ja pestojen avulla.

ALOITTAVILLE GRILLAAJILLE Sukula vinkkaa parhaaksi neuvokseen kärsivällisyyden. Grillaaminen on hidasta ja vaatii aikaa, joten sitä kannattaa myös varata. Lisäksi lopputulokseen vaikuttaa huomattavasti vallitsevan sään huomioonottaminen, jotta hiillos saadaan oikeaan lämpötilaan. Sillä välin, kun grilli lämpiää sopivaksi, kokkaajan kannattaa laitaa lihat maustumaan, pilkkoa vihannekset ja tehdä lisukkeet valmiiksi. Kesällä ei haittaa, vaikka lisukkeet ehtisivät jopa vähän viilentyä.

– Grilli kannattaa laittaa ensimmäisenä päälle ja aloittaa vasta sitten muun ruuan valmistaminen. Suomessahan vanha klassikko on, että kun grilli on parhaimmillaan, niin ruuat on jo syöty, nauraa Sukula.

Ennen ruuanlaiton aloittamista kannattaa aina myös suunnitella tekeminen huolella, jotta ruoka valmistuisi mahdollisimman vaivattomasti. Grilliä ei voi jättää pitkäksi aikaa vartioimatta, joten kaikki tarpeellinen tulee olla käden ulottuvilla. Kun grillaamisessa harjaantuu, on helpompi tehdä monia asioita samanaikaisesti. 

– Grillaaminen on hauskaa puuhaa, josta kannattaa nauttia koko kesän. Varmuus tekemiseen syntyy ajan kanssa, kannustaa Sukula.

 

KIRJOLOHI-AVOCADOLEIPÄ

2 ANNOSTA • 15 MIN

1 kpl Saimaan tuore kirjolohifilee
2 kpl  hyvää juureen leivottua maalaisleipää
1 kpl avocado
6 kpl kirsikkatomaatteja
salaattia tai yrttejä

Hernehummus
100 g pakasteherneitä
1 rkl tahinia
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
½ kpl limen mehu
tabascoa
suolaa
mustapippuria
tilkka vettä

Mausta kirjolohi suolalla ja grillaa tai paista 3 min nahkapuolelta ja 2 min lihapuolelta. 
Nosta kala leikkuulaudalle ja poista nahka. 
Murra kala leivälle sopiviksi paloiksi. 
Valmista hummus soseuttamalla raaka-aineet keskenään. 
Levitä hummus grillatulle leivälle ja leikkaa avokado ja tomaatit päälle, ja nosta sitten kypsä kirjolohi leivälle.
Kuuntele Kari Rydmannin ”Niin kaunis on maa” ja nauti.

GRILLATTUA KIRJOLOHTA JA JOGURTTISTA GRILLISALAATTIA

1 ANNOS • 20 min

1 kpl Saimaan tuore kirjolohifilee

Jogurtilla mehustettu grillisalaatti
1 kpl gem-salaattia tai lohko varhaiskaalia
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 tl dijonsinappia
1 tl hunajaa
2 tl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä, esim. kirveliä, basilikaa, tilliä, rakuunaa

Laita metallikulhon pohjalle jogurtti, dijonsinappi, sitruunamehu, suolaa ja mustapippuria. Sekoita.
Mausta kirjolohifilee suolalla ja grillaa nahkapuolelta 3 min, käännä ja grillaa lihapuolelta 2 min. Grillaa samalla lohkotut salaatit. 
Nosta salaatti kulhoon, pyöräytä kastikkeessa ja tarjoile grillatun kirjolohen ja runsaiden tuoreiden yrttien kera.

Vinkki!
Ruokajuomaksi sopii kurkkuviipaleilla ja mintulla maustettu kraanavesi.

ruoka
ruokatrendit
grillaus
Jyrki Sukula
resepti
kala
leipä
Salaatti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva