Sanna Husso:

Ihmeiden alalla

Teksti ja kuva: Pasi Ahtiainen
Kuopion kaupunginvaltuuston ensi yrittämällä valittu seurakuntapastori Sanna Husso uskaltaa käydä treffeillä.

Politiikasta ja vihreiden toiminnasta Sanna Husso innostui Haaviston kampanjan aikana. Keskustelut puolueessa pitkään vaikuttaneen Tero Kankaanperän kanssa johtivat ehdokkuuteen kuntavaaleissa.
Ensimmäinen yritys valtuustoon onnistui, vieläpä ensikertalaiselle vakuuttavalla äänimäärällä, 313 äänellä.

- Ounastelin paria sataa ääntä ja olin todella yllättynyt saadessani hauskasti Aku Ankan auton rekisterinumeron verran ääniä, Husso muistelee.

Husson kampanjointi jäi vähiin - muutama lehti-ilmoitus, puolueen yhteinen materiaali ja sosiaalisen median käyttö riittivät. Torilla seisoskeluun hän ei työkiireiltään ja viimehetken sairastumiseltaan pystynyt osallistumaan.
 

PAPIT TAPAAVAT paljon ihmisiä, joten nimi ja naama jäävät helposti mieleen. Työn ja kampanjoinnin hän pyrki pitämään visusti erillään. Ehdokasnumeropinssi irtosi rinnasta aina kun mentiin kirkollisiin tapahtumiin.
Ihmisten tapaamista Husso pitää työn parhaana puolena.

- Kaikki eivät siitä niin pidä, mutta minulle se sopii. Paljon joutuu istumaan kokouksissa ja laatimaan budjetteja, josta en niin paljon tykkää.
- Perjantaisin iskee väliin kateus. Kun muiden viikonloppu alkaa, jatkuvat papin velvoitteet pyhien yli. Vapaata pidetään maanantaina ja tiistaina.

Nuorelta naispapilta kysytään yhä onko hän ihan oikea pappi. Vaikka reilu kaksikymmentä vuotta naispappeutta on tehnyt tehtävänsä, tiedustellaan naispapeilta edelleen miten he selviävät hautajaisista

TÄRPIT:KUOPIO
King’s Crown
”Hieno konsepti. Sopivasti Tuomiokapitulin alakerrassa ja sopii kahvitteluun ja seurusteluun.”
Elämänmakuinen messu
”Männistön vanhan kirkon iltakirkko. Rauhoittava ja sopivan lyhyt työikäisille. Virret lauletaan pianosäestyksellä ja lopuksi juodaan iltateet.”
Maljan sunnuntaibingo
”Käyn aina kun pääsen. Paikkanakin mainitsemisen arvoinen.”

POLITIIKASSA HÄN myöntää olevansa aloittelija, mutta samalla lupaa, että intoa riittää koko valtuustokaudelle, ellei nyt ihmeitä tapahdu. Toisaalta pappi on ihmeiden alalla.
- Valinnan jälkeen on tullut kaupungilla tärkeän näköisiltä ihmisiltä nyökäytyksiä. Heidät pitää kai oppia tunnistamaan, Husso myöntää.

Alle kolmenkymmenen ikäinen Husso on Iisalmesta kotoisin, mutta ehtinyt asua Kuopiossa lukioajoista lähtien. Rastapäisenä Minna Canthin ilmaisutaidon lukiolaisena hän ei muistuttanut tulevaa pappia, mutta aloitti kuitenkin opinnot teologisessa Helsingissä.

Opinnot jatkuivat Joensuussa ja pappisvihkimyksen Husso sai vuonna 2008. Seurasi avioero, muutto omaan kaksioon Niiralaan ja elämä treffeillä käyvänä sinkkuna.

- Mietin pitkään paikkakunnalta pois muuttamista, mutta halusin jäädä tänne ystävien takia.

Sannan aikajana
1983
Synnyin Iisalmessa.
1999
Kuopioon lukioon Minna Canthin ilmaisutaidon linjalle.
2008
Pappisvihkimys Kuopion Tuomiokirkossa.
2011
Oman kaksion ostaminen Niiralasta.
2012
Kuopion kaupunginvaltuustoon pääseminen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva