Haapakoski:

Pitkänlinjan marttailija

Teksti ja kuva: Helena Lintu
115 vuotta sitten perustettu kotitalousneuvontaa antava järjestö Marttaliitto ry pitää pintaansa vielä tänäkin päivänä. Järjestö tuo suomalaiseen arkeen apuja sekä antaa jäsenilleen mahdollisuuksia kehittää omia tietoja ja taitoja.

Pohjois-Savon Marttojen puheenjohtajalta Sonja Haapakoskelta ei puutu vapaa-ajalla tekemistä. Marttatoiminta on lähimpänä sydäntä, mutta myös opiskeluun kuluu aikaa. Haapakoski on opiskellut viimeiset kymmenen vuotta työn ohessa, ja loppua opiskelulle ei näy, sillä hän on tälläkin hetkellä opintovapaalla. Haapakoski on gradua vaille valmis kasvatustieteiden maisteri.

- Tärkeintä vapaa-ajanviettoa on kuitenkin marttailu. Sain innostuksen siihen tädiltäni, joka aikoinaan liittyi Karjalan Marttoihin. Itse liityin Pitkälahden Marttoihin noin 20 vuotta sitten, Haapakoski kertoo.

- Vuonna 2011 perustin Varkauteen Mainiot Martat. Olin yhdistyksen puheenjohtajana. Sitten lähdin opiskelemaan, ja minulle ei löytynyt jatkajaa, joten Mainiot Martat yhdistyivät Könönpellon Marttoihin.

TÄRPIT: KUOPIO
Marttakahvio torilla kesäisin
"Olen saanut hyvin ystävällistä palvelua kahviosta."
Pikku Pietarin torikuja
”Rakastan tätä paikkaa! Siellä on tunnelmallista ja viihtyisää. Haluan kesäisin näyttää tämän paikan vierailijoilleni."
Korttelimuseo
”Tykkään käydä Korttelimuseossa. Vein tänä kesänä serkkuni sinne, ja ihmettelin kun hän ei kuopiolaisena muistanut tämän paikan olemassaoloa.”

MARTTAORGANISAATIO MUODOSTUU  liitosta, jossa on 16 piiriä ja niiden alla yhdistykset. Piiritasolla järjestetään ammatillista neuvontaa sekä jäsentoimintaa. Yhdistysten toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Toiminnassa tärkeää on yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys.

- En usko, että yksin tulisi lähdettyä sellaisille retkille, joita yhdistys järjestää, Haapakoski toteaa.

Mahdollisuuksia järjestö tarjoaa paljon. Omien tietojen ja taitojen kehittäminen onnistuu yhdistyksissä, sillä Marttoihin kuuluva henkilö voi suorittaa muun muassa taitoavaimia, harrastusmerkkejä sekä osaajapasseja.

- Olen muun muassa reiluuttajamartta sekä kv-martta. Reiluuttajamartan yhdistys voi kutsua kertomaan Reilun kaupan tuotteista. Sana reiluuttaja tarkoittaa reilua kuluttajaa. Kv-martta tarkoittaa kansainvälisyysmarttaa, joka kertoo Marttojen kehitysyhteistyöstä Afrikassa.

Kun Martat perustettiin 1890-luvulla, sen oli tarkoitus tuoda sivistystä koteihin ja henkilökohtaista neuvontaa maaseudulla asuville naisille. Alun perin toiminta oli henkilökohtaisempaa neuvontaa. Nykyisin neuvontatoiminta kohdistuu enemmänkin ryhmiin, kuten esimerkiksi maahanmuuttajiin. Vaikka Marttaliitto on yli sata vuotta vanha organisaatio, on se kuitenkin aina ollut aikaansa edellä Haapakosken mielestä.

- Työ on edelleen samaa työtä, mutta menetelmät ovat vain muuttuneet. Marttaliitto aavistelee tulevia trendejä, ja se on ollut minulle aina sellainen ”Vau! –juttu”, Haapakoski iloitsee.

Sonjan aikajana
1993
Aloitin Marttatoiminnan. Sain innostuksen tädiltäni, joka on ollut pitkään Marttana.
1998
Poikani syntyi. Olen ottanut hänet mukaan Marttatoimintaan vauvasta asti.
2008
Perustin Mainiot Martat Varkauteen. Samana vuonna minusta tuli Vertaismartta.
2009
Minusta tuli Reiluuttajamartta.
2012
Aloitin Pohjois-Savon Martat ry:n puheenjohtaja.
2013
Minusta tuli Kv-martta eli Kansainvälisyysmartta.
martta
martat
reiluuttajamartta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva