Airaksinen:
Jääkiekko-
lääkäri
tekee pitkää
päivää

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Kalpa
KalPan joukkuelääkärinäkin tunnettu Olavi Airaksinen on aina ollut työorientoitunut ihminen. Vastapainona arjessa on läheisten ihmisten seura ja rentouttava vapaa-aika.

Kuopion maalaiskunnassa vuonna 1955 syntynyt Olavi Airaksinen vietti lapsuutensa maatalossa. Vanhemmat työskentelivät tilalla ja arvostivat ahkeruutta. Airaksista ja veljiä kannustettiin koulunkäyntiin.

- Kotikylällä Rytkyn koululla olin peruskoulussa ja sitten läksin Kuopioon Klassikkaan. Lakin saatuani akateeminen tie Kuopion
yliopistossa tuntui täysin luontevalta ratkaisulta, kertoo Airaksinen.

Airaksinen kiinnostui tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja fyysisen kunnon ylläpitämisestä jo varhain. Fysiatrisen suuntautumisen ohella häntä kiinnosti myös ortopedia. Jääkiekkolääkäriksi Airaksinen päätyi sattumalta Vaasassa asuessaan ja sieltä Kuopioon palatessaan häntä pyydettiin heti KalPan joukkuelääkäriksi. Päivätyönsä Airaksinen tekee KYS:ssä fysiatrian klinikan ylilääkärinä. Lisäksi hän vastaa Itä-Suomen ylopistossa fysiatrian oppiaineesta dosenttina. Yksityisvastaanottoa hän pitää muulla jäljelle jäävällä ajalla.

- Joukkuelääkärinä olo on intensiivistä. Kyllä se on enemmän harrastus kuin työ. Siinä tulevat pelaajat tutuiksi ja yhteisö on tiivis. Vastaan koko edustusjoukkueesta ja pelipäivät määrätään vuosi etukäteen. Pelejä on vähintään 60 vuodessa ja niissä on oltava paikalla. On minulla myös varamies – joskus tulee välttämättömiä menoja päällekkäin. 

Joukkuelääkärillä on kokonaisvaltainen vastuu pelaajien terveydestä. Airaksinen huolehtii pelaajien tavallisten sairauksien ja vaivojen hoidosta. Lisäksi hän ottaa huomioon urheilun ja lajin erityispiirteet, joihin lukeutuu muun muassa lihashuolto, ravintoasiat sekä pelitapahtumiin liittyvät vammat ja niiden ehkäisy.

TÄRPIT : KUOPIO
Kallavesi
"Olen pursimies. Kun saatiin ensimmäinen talo tehtyä Kuopioon, oli ensimmäinen ajatus, että hankitaan purjevene. Meillä on ollut kolme venettä ja nyt
Tori
”Kavereiden kanssa usein käydään torikaffeilla. Tori on kesäisin mukava kohtauspaikka, joka talvella ohitetaan nopeammin."
Saaristokaupunki
”Kotipaikka ja kiva ympäristö. Kyläyhteisöfiilis kotikadulla on harvinaista nykypäivänä. Se tuntuu maalaispojasta tutulta.”

Airaksinen on asunut koko ikänsä Kuopion liepeillä, lukuun ottamatta muutamaa “harharetkeä” Jyväskylään ja Vaasaan. Nyt hän asuu vaimonsa kanssa Saaristokaupunkiin rakentamassaan talossa.

- Tämä on kolmas talo, jonka rakensimme Kuopioon. Tyttäremme pitivät meitä hulluina kun kerroimme rakentamisprojektista. Nyt
heistä on kuitenkin kiva tulla kylään tänne Kallaveden rannalle taloomme, kun tilaa riittää lapsenlapsillekin.

AIRAKSISELLA JA hänen vaimollaan on kolme aikuista tytärtä ja neljä lastenlasta.

- Olen siitä harvinainen ihminen, että elän edelleen saman vaimon kanssa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta siitä, kun tapasimme,
hymyilee Airaksinen.

Myös Airaksisen vaimo työskentelee lääkärinä. Ammatinvalinnat ovat siirtyneet myös lapsille: kolmesta tyttärestä kaksi on valmistunut lääkäreiksi ja nuorin on joukosta poiketen juristi. Työstä huolimatta yhteinen vapaa-aika on ollut tärkeää. Vaasan vuosina Airaksinen innostui purjehtimisesta ja se onkin ollut rakas kesäinen harrastus.

Kotopaikka Karttulan suunnalla on edelleen olemassa. Maata ei enää viljellä, mutta metsää hoidetaan ja Airaksisen tytöillä oli nuorempana tilalla ratsastuspaikkakin.

- Vanhempamme eivät koskaan patistaneet meitä tilan jatkamiseen, mutta se on haluttu pitää sukutilana. Hoidamme metsiä pikkuveljen
kanssa, joka asustaa tällä hetkellä perheensä kanssa tilalla. Isän ja ukin toive oli, ettei tilaa pilkottaisi ja sitä olemme kunnioittaneet.

Olavin aikajana
1955
Syntyi ja asui lapsuutensa Kuopion maalaiskunnassa.
1974
Ylioppilaaksi Klassillisesta yhteislyseosta.
1975
Tapasi vaimonsa.
1979
Valmistui lääkäriksi.
1981
Ensimmäinen tytär syntyi, muut syntyivät vuosina -83 ja -88.
1982
KalPan joukkuelääkäriksi
1984
KYS:n fysiatrin klinikkaan.
2003
Nykyinen kotitalo valmistui Saaristokaupunkiin
kalpa

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva