Menu kruunaa juhlan

TEKSTI nmt/sirpa korhonen KUVA shutterstock
Juhlatarjoilujen suunnittelu hyvissä ajoin on valttia. Juhlan luonne ja kesto määräävät pitkälti menun sisällön. Lautasella voi näkyä myös juhlan teema, esimerkiksi väreinä tai etnisinä valintoina.

Huomaavainen juhlien järjestäjä ymmärtää vieraidensa yksilölliset tarpeet.

- Kannattaa ehdottomasti kirjoittaa jo kutsuun, ja pyytää vieraita ilmoittamaan mahdollisista erityisruokavalioista tai ruoka-aineallergioista, ettei juhlapäivänä tule ikäviä yllätyksiä, kotitalousasiantuntija Heta Nykänen Savon Martoista neuvoo.

Nykyään on yleistä, että juhlaruokien valmistuksessa käytetään ainoastaan laktoosittomia tuotteita, jotka sopivat useammalle ruokailijalle. Mikäli juhlatarjoilut tilataan pitopalvelusta, ammattilaiset osaavat yleensä ottaa erityisruokavaliot huomioon, ja voivat tarjota vaihtoehtoisia ratkaisuja allergikoille ja kasvissyöjille. Hankaliin allergioihin on kannattavampaa tehdä sopivat tarjottavat erikseen, sillä ne ovat usein kalliimpia valmistaa.

ANNOKSINA PÖYTÄÄN tarjoiltaessa ruokavalioista on oltava tarkat ennakkotiedot, kun taas seisovasta pöydästä vieraiden on helpompi kerätä itselleen sopivat ruoat.

- Buffet-pöytään tarvitaan kuitenkin selkeät opasteet. Esimerkiksi pienet nätit laput erityisruokavaliota noudattavien tarjoiluastioiden edessä, etteivät allergikot vaan jäisi ilman, jos muut ottavat niitä, Nykänen muistuttaa.
Nykänen suosittelee, että myös erityisruokavaliot tarjotaan yhteisestä linjastosta, vaikkakin pienemmistä tarjoiluastioista.

- Juhlijan kannalta on mukavampaa, jos kaikki ruokalajit ovat tarjolla samassa pöydässä, ei erilaisteta liikaa.

JOS JUHLARUOKIA valmistaa itse, saa ainesosien ja valmistusmenetelmien kanssa olla erityisen tarkkana. Keliaakikolle sopivan leivonnaisen tai kastikkeen voi saada aikaiseksi vaihtamalla reseptiin muutaman ainesosan, mutta valmistukseen ei saa missään vaiheessa sekoittua allergisoivia viljoja.

- Jos omat taidot ei riitä, kaupoista löytyy paljon valmiita tuotteita. Itse tekeminen voi myös tulla kalliimmaksi, jos erikoisempia aineksia tarvitsee hankkia vain paria henkilöä varten, Nykänen summaa.

Nykänen antaa myös yksinkertaisen vinkin usealle ruokailijalle sopivasta tarjottavasta.

- Salaattiin on monesti sekoitettu valmiiksi paljon aineksia. Jos ainekset ovat erillään, voi jokainen koota itselleen sopivan annoksen. Esimerkiksi kasvislohkot, kuten kurkku, tomaatti ja porkkana, ovat lastenkin mieleen.

VALMIIT RUOKALAJIT säilytetään ennen tarjoilua kylmässä tiiviisti pakattuna ja merkitään selkeästi sekaannusten välttämiseksi. Tuotetiedot ja reseptit on myös syytä säilyttää, jotta ainesosat on tarvittaessa helppo tarkistaa.

- Erityisruokavaliota noudattava yllättyy parhaiten, jos hän pystyy syömään kaikkea, mitä juhlissa on tarjolla, naurahtaa Satu Räsänen, Nykäsen kollega Mikkelistä.

K-CITYMARKET PÄIVÄRANNAN kauppias Pasi Toppari on nähnyt erityisruokavalioiden selvän nousun myös päivittäistavarakaupassa.

- Erikoistuotteiden myynnin kasvu oli viime vuoden merkittävin muutos. Gluteenittomien tuotteiden kysyntä ja tarjonta on kasvanut huikeasti, ja tuotteita käyttävät paljon hekin, joilla ei ole siihen allergioiden puolesta pakottavaa tarvetta. Meillä gluteenittomien tuotteiden hyllytila tuplataan tänä vuonna, ja nykyäänkin kattava valikoima laajenee entisestään.

Esimerkkinä Toppari mainitsee gluteenittoman Pirkka-tuoteperheen, josta löytyy keliaakikoille ja muille gluteenitonta ruokavaliota noudattaville sopivia tuotteita kuivahyllystä, pakastealtaasta sekä leipomosta valmiiksi paistettuna.

TOINEN VIIME  vuoden suurista ruokatrendeistä oli vegaani- ja kasvisvaihtoehtojen lisääntyminen.

- Tavarantoimittajatkin ovat lähteneet trendiin hyvin mukaan, ja tarjolle on saatu paljon mielenkiintoisia tuotteita laidasta laitaan, Toppari iloitsee.

- Seuraamme jatkuvasti aikaa ja haluamme olla mukana ruokatrendeissä, jotta voimme tarjota asiakkaille yksilöllisen, omaan ruokavalioon sopivan valikoiman. Silloin asiakas saa valita itse haluamansa tuotteet, emmekä rajoita vaihtoehtoja liiaksi heidän puolestaan, Toppari perustelee.

Alkuruoka
Juhlava lohi- carpacciosalaatti

5–6 ANNOSTA  •  YLI 60 MIN

300 g Pirkka graavikirjolohta tai -lohta viipaleina
MARINADI
1/2 dl sitruunanmehua
3 rkl Pirkka kreikkalaista ekstra neitsytoliiviöljyä
1 sitruunan raastettu kuori
1 tl roseepippureita
LISÄKSI
1 ps (100 g) jääsalaattia
1/2 rs (à 250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja
3/4 dl Pirkka pinjansiemeniä paahdettuna
n. 50 g Pirkka grana padano juustolastuja
1 ruukku rucolaa

1 Sekoita marinadin ainekset keskenään, roseepippurit huhmaressa murskattuina. Levitä kalaviipaleet laakealle vadille. Voit puolittaa viipaleet halutessasi. Kaada päälle marinadi. Peitä vati kelmulla ja nosta kylmään maustumaan 1–2 tunniksi.
2 Revi huuhdotut ja kuivatut jääsalaatin lehdet tarjoiluvadille. Puolita tai lohko kirsikkatomaatit. Nostele salaatille kirjolohiviipaleet marinadeineen. Ripottele pinnalle kirsikkatomaatteja, pinjansiemeniä, juustolastuja ja rucolaa.

Alkuruoka
Hedelmäinen pähkinäjuustosalaatti

N. 10 ANNOSTA  •  ALLE 15 MIN 

1 ps (100 g) Pirkka jääsalaattia
1 ruukku Pirkka rucolaa
1/2 rs (à 500 g) tummia viinirypäleitä
1 (n. 200 g) kurkku
1 (n. 200 g) omena
1 pkt (200 g) Pirkka briejuustoa
1 dl Pirkka pekaani- tai saksanpähkinöitä
KASTIKE
3 rkl öljyä
2 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1 rkl sinappia
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria

1 Revi salaatit vadille. Puolita viinirypäleet. Halkaise kurkku pitkittäin ja viipaloi se. Kuutioi omena. Asettele kasvikset vadille.
2 Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja valuta salaatille.
3 Paloittele juusto ja rouhi pähkinät karkeasti. Lisää ne salaatin päälle.

juhlat
ruoka
K-citymarket Päiväranta on laajan valikoiman ja erinomaisen ostokokemuksen ruokakauppa, jossa kotimaisuus on kunniassa. Kauppa on edelläkävijä suomalaisen ruuan sekä lähi- ja luomutuotteiden valikoimissa. Tällä hetkellä tuotteiden kotimaisuusaste on 80%. Et välttämättä ymmärrä, mitä tapahtui. Kun asiat kaupassa ovat kunnossa, tiedät vain,...
Yhteystiedot: Päivärannantie 18
Kuopio
70420
105379600
Aukioloajat:
Currently open!
Mon - Sat: 8:00-21:00
Sun: 10:00-21:00

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva