Kirkkoherran joulu

Teksti: Tarja Anunti Kuva: Kuopion seurakunta
Puijon seurakunnan kirkkoherra, Jaana Marjanen, valmistautuu joulun tuloon hengellisesti. Papin työ on elämäntapa ja matka kohti joulunpyhiä kulkee rinta rinnan kotona ja työssä.

Adventti on evankelis-luterilaisen kirkon vanhimpia juhlia. Ennen joulua edeltävä paaston aika näkyi kodeissa selvästi ja tarjolla oli arkista ruokaa. Nykyään koko joulukuu on monessa perheessä yltäkylläisyyden aikaa. 

Puijon seurakunnan kirkkoherra Jaana Marjanen kehottaa malttamaan hieman ja muistuttaa, että adventti on rauhallista valmistautumista syntymäjuhlaan, eli itse joulupäivään. Joulu ei pääty aattoon, vaan kestää loppiaiseen saakka.

- Yksinkertainen on kaunista joulunakin. Taivas tulee tavallisten ihmisten elämään ja joulu saa ihmiset liikkeelle.
- Suosituimpia kirkollisia tapahtumia ovat kauneimmat joululaulut, jotka tuovat kirkon täyteen väkeä. Iloitsen siitä, että ihmiset osallistuvat.

Marjaselle itselleen joulun tunnelma syntyy hiljaisesta matkasta kohti joulupäivää.
- Adventtiaikana haluan keskittyä adventin kirkkaaseen sanomaan ja laulaa joululauluja.

JOULURAUHAN MERKITYS korostuu Marjasen mukaan entisestään sotien, levottomuuksien ja synnin särkemässä maailmassa. 
- Joulurauha on enkelten laulua jouluyönä. Kunnia jumalalle korkeuksissa ja maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa. Se on erittäin ajankohtainen rauhan toivotus ja samalla rukous, että eläisimme todeksi Jeesus-lapsen lahjoittaman rauhan.

Kirkolliseen jouluun kuuluu olennaisesti diakonia, jonka kautta muistetaan heitä, joilla on elämässään hätää ja huolta. Joululahjojen tarkoitus ja alkuperä on Marjasen mukaan usealta lahjansaajalta ja -antajalta unohtunut.
- Jumala on antanut meille lahjan, Kristus-lapsen, ja tätä symboloi jouluna annettavat lahjat läheisille. Perinne kumpuaa myös 300-luvulta, jolloin eli Pyhä Nikolaus, Myran piispa, joka auttoi köyhiä ja vähävaraisia.

Tietyistä kirkollisista jouluperinteistä pidetään lujasti kiinni. Haudoilla käynti on yleistynyt 1900-lopulla ja nykyään hautausmaat loistavat kynttilämerenä joulun aikaan. 
- Joulu on niitä juhlia, jolloin kaivataan yhteyttä yli sukupolvien. Haudoilla vierailu on tapa muistella omia juuriaan ja yhdistää perheitä. 

Myös joulukirkkoon lähdetään yhdessä perheiden kesken. Joulukirkkoon tulemisen painotus on kuitenkin siirtynyt, ja kirkossa käydään mieluummin aattona kuin joulupäivän aamuna.
- Seurakunnissa on monenlaisia jumalanpalveluksia ja hartaushetkiä. Puijon seurakunnassa on aattohartaus palvelutaloissa ja Puijon mäellä, jouluaaton perhekirkko ja yömessu, joulupäivän aamun jumalanpalvelus, Tapaninpäivän messu ja illalla vielä Kauneimmat joululaulut, listaa Marjanen.

 

Jouluperinteeni
Joulun sanomaan syventyminen
Seurakunnan keskellä ja omassa rauhassa
Joulun vietto
Joulu läheisten ihmisten kanssa
Hyvä kirja
Lukeminen omassa rauhassa
Jouluperinteet
Kirkollinen joulu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva