Ruoka-
matkailua 
kehitetään
yhdessä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Vuosi 2020 tulee olemaan maukas, sillä Kuopion alue juhlii tunnustustaan ruokamaakunnasta.
Juhlavuoden ohjelmarunko

European Region of Gastronomy (ERG), Kuopio 2020 -tunnustuksen puitteissa on suunniteltu herkullista ohjelmaa kahdeksi kesäksi. Kesien aikana sekä ympärivuotisesti on saatavilla monenlaista ohjelmaa niin yksittäisille matkailijoille kuin ryhmillekin. Alueelle luodaan muun muassa ruokamatkailupaketteja, pop up -ravintoloita, retkiä ja elämyksiä puhtaan luonnon ja ruuan parissa. 

Juhlavuoden yksi kantava teema on luonnosta saatavat raaka-aineet eli marjastus, sienestys, metsästys ja kalastus. Englanniksi tätä kuvataan sanalla ”foraging”. Teemaviikoille luodaan ohjelmaa varsinkin yksittäisille matkailijoille. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi marjastus- ja sienestysretki, piknik, kokkauskurssi tai työpaja. Ensi kesänä on neljä foraging-teemaviikkoa.

Kesäkuu 2020
6.6.2020 Juhlavuoden avajaistapahtuma
5.–7.6. Kuopion Komediafestivaali 
Viikot 24–25 Foraging-teemaviikko 1. Wild food and herbs (Herkullinen horta: villiyrtit ja villiruoka)
12.–13.6. Satoa Goes Wild Festival
17.6. Muuruveden kyläjuhla
19.6. Lohimaan juhannus, Tervo
19.6. Kuopion Sataman juhannus

Heinäkuu 2020
Viikot 28–29 Foraging-teemaviikko 2. Sweet summer (Makea kesä: mansikat, mustikat, hunaja, kalastus)
10.–11.7. Oluset, Iisalmi
17.–19.7. Suonenjoen mansikkakarnevaali ja lähiruokatapahtuma

Elokuu 2020
8.–9.8. Sampea ja samppanjaa, Varkaus
8.8. Louhenkatupäivä, Iisalmi
Viikko 34 Foraging-teemaviikko 3. Berries and mushrooms: (Satokauden makuja: Marjastus, sienestys, satokauden aarteet)
28.–29.8. Satoa Kuopio Food Festival
28.–29.8. Elonkorjuujuhla Kuopion torilla

Syyskuu 2020
Viikko 37 Foraging-teemaviikko 4. Berries, mushrooms, fishing, hunting (Luonnon antimet: sienestys, kalastus, metsästys)
8.–13.9. ANTI Contemporary Art Festival, Kuopio
10.–13.9. Kalaryssäys, Kuopio

Vuodesta 2017 lähtien Kuopion alueella on oltu täpinöissään, sillä Pohjois-Savon maakunta on saanut kunnian toimia Euroopan virallisena ruokamaakuntana vuonna 2020. European Region of Gastronomy (ERG) -tunnustus on Suomessa ensimmäinen laatuaan. Tunnustuksen myötä polkaistiin käyntiin pitkäjänteinen työ alueen ruokakulttuurin esille tuomiseksi ja brändäämiseksi maailman huipuksi.

Tunnustusta voidaan verrata esimerkiksi tunnetumpaan kulttuuripääkaupunki-titteliin. ERG kehittää kulttuurin ohella gastronomian sekä ruoan ympärille kietoutuvia tapahtumia, maataloutta, koulutusta ja yrittäjyyttä. Juhlavuosi ja tunnustus ovat yksi askel kohti houkuttelevaa ruokamatkailukohdetta.

– Yhdessä kumppaniverkoston kanssa olemme tehneet alueelle gastronomista strategiaa, jotta Pohjois-Savosta tulee sekä Suomessa että ulkomailla tunnettu ruokamaakunta, taustoittaa Henna Lehikoinen. Savonia AMK, Itä-Suomen ProAgria ja Maa- ja kotitalousnaiset ovat käynnistäneet yhdessä tunnustuksen puitteissa hankekokonaisuuden, jonka tavoitteena on saada European Region of Gastronomy, Kuopio Region 2020–2021 -kokonaisuudesta maksimaalinen hyöty kumppaneille ja tulouttaa se positiivisena kassavirtana alueen yrityksille.

ERG-KUMPPANIVERKOSTOON kuuluu tällä hetkellä yli 50 toimijaa monilta eri toimialoilta. Mukana on muun muassa ravintola- ja kahvilatoimijoita, alkutuottajia, elintarviketuottajia, kulttuuri- ja luovien alojen yrityksiä sekä yhdistyksiä ja tapahtumatuottajia. Kirjavaa joukkoa yhdistää halu kehittää ruokamatkailua Pohjois-Savon alueelle. Tunnustus painottaa vastuullisesti toimimista, lähiruoan käyttöä sekä pienten- ja keskisuurten yritysten välistä yhteistyötä.

– Jos haluaa käyttää luovuuttaan, niin tässä on tosi hyvä mahdollisuus tehdä oma tempaus. Mukana ovat jo esimerkiksi Komediafestivaalit, sekä ANTI-festivaali. Odotamme innolla millaista ohjelmaa he ovat keksineet teemaan liittyen, virnistää Lehikoinen.

JUHLAVUONNA ON tulossa paljon ruokaan ja kulttuuriin liittyvää ohjelmaa, johon yrityksen voivat osallistua saadakseen näkyvyyttä palveluilleen. Mukana olevat yritykset saavat uusia verkostoja ja yhteistyökumppaneita, kansainvälistä näkyvyyttä sekä rutkasti koulutusta uuden liiketoiminnan, tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen. Verkostoon kuuluvat yritykset maksavat pienen kumppanuusmaksun, joka määräytyy liikevaihdon mukaan. Mukaan konkreettiseen tekemiseen pääsee heti.

– Sana verkostosta on lähtenyt hyvin kiirimään, ja tästä on tullut melkoinen lumipalloefekti. Nyt puhelin soi, kun yrittäjät haluavat tähän mukaan, iloitsee Lehikoinen. 

 

European Region of Gastronomy 2020 -ohjelma
ERG-toimisto, Puijonkatu 14, Kuopio
Puh. 044 785 6021
www.tastesavo.fi

 

Read article in English >

European Region of Gastronomy
kuopio
ERG
ruoka
Savonia AMK
ProAgria
Maa- ja kotitalousnaiset

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva