Laadukkaat kala- ja liharuoat juhlapöytään

Laadukkaat 

kala- ja liharuoat

juhlapöytään

Teksti Digimag/Anne Kettunen Kuvat Kesko
Ruuistaan juhla muistetaan, joten suussa sulaviin makuelämyksiin kannattaa panostaa. Kala- ja lihatiskien antimista valmistetaan perinteisiä herkkuja sekä moderneja ruokia vaativallekin kulinaristille.

Itäsuomalaisissa juhlapöydissä tarjoillaan usein perinteikkäitä kala- ja liharuokia ‒ juhlapöydässä kannattaa käyttää vain tuoreita ja laadukkaita tuotteita. Monen kalasuosikkeja ovat kotimainen kirjolohi ja norjalainen lohifilee. Tarjottavista voi löytyä myös itsegraavattua siikaa tai mätimoussea. Tai maistuisivatko vieraille äyriäiset? Lihatiskiltä saa merenelävien lisäksi parhaat ainekset pihveihin, patoihin ja paisteihin. Juhlissa maistuvat mainiosti myös riistaherkut, kuten hirvipata, poronkäristys tai poron sisäfilee.

MAISTUVIMMAT herkut löytyvät suunnistamalla K-Citymarketin Päivärannan notkuvien kala- ja lihatiskien ääreen. Erinomaisissa liha- ja kalaosastoissa on valittavana monia laadukkaita kotimaisia ja ulkomaisia vaihtoehtoja. 

Kala- ja lihamestarien tietämystä kannattaa hyödyntää ja kysyä neuvoja raaka-aineiden valinnasta, käsittelystä ja valmistuksesta. He myös kertovat tarvittavista määristä ja tarjoavat neuvoja lisäkkeisiin. Perinteisiä ruokia saa kätevästi uudistetuksi tarjoamalla niiden kaverina moderneja lisukkeita. Uusia makuja saa esimerkiksi kokeilemalla rohkeasti mausteita tai lorauttamalla kastikkeeseen 
viiniä.  

POIMIMME tähän muutaman reseptin vieraiden hurmaamiseen. Kokeile valmistaa juhliin esimerkiksi perinteistä lohikeittoa tai speciaalimpaa poron sisäfileetä karpalokastikeen kera.

Kiireistä kokkailijaa helpottaa mahdollisuus tilata ostokset K-Citymarketin Päivärannan verkkokaupasta joko kotiin toimitettuina tai noutaa ne valmiiksi keräiltyinä kaupan noutopaikasta.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, KUOPIO 
Puh. 010 537 9600
Ma–su 8–21
www.k-citymarket.fi

 

 

PERINTEINEN LOHIKEITTO

Tee lohikeitto alusta alkaen itse! Fileroi lohi ja keitä perkeistä maukas liemi.

Yli 60 min

Liemi
lohen perkeet eli ruodot ja pää
1 (100 g) sipuli
1 (150 g) palsternakka
½ (75 g) purjo
2 ½ l vettä
10 Pirkka kokonaista maustepippuria
3 laakerinlehteä
1 ½ tl suolaa

Keitto
500 g lohifileetä
6 (360 g) perunaa
2 (130 g) porkkanaa
½ (75 g) purjoa
1 l kalalientä
2 dl Pirkka vispi- tai ruokakermaa
2 rkl tilliä hienonnettuna

Fileroi lohi. Valmista sitten kalaliemi. Paloittele ruoto ja laita kaikki perkeet reilun kokoiseen kattilaan ja lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto reikäkauhalla.

Kuori ja paloittele sipuli, palsternakka ja purjo. Lisää kattilaan juurekset, mausteet ja suola. Kypsennä lientä miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Siivilöi liemi. Irroita ruodoista ja päästä kypsät lihat keittoon. 

Ota 1 l lientä sivuun keittoa varten ja pakasta jäähdytetty, ylimääräinen liemi. 

Kuori perunat ja porkkanat ja paloittele ne. Viipaloi purjo.

Poista nahka lohifileestä ja paloittele lohi. Kaada liemi kattilaan, kuumenna ja lisää perunat, porkkanat ja purjo. 

Keitä aineksia lähes kypsiksi, eli noin viisitoista minuuttia. 

Lisää keittoon kerma ja paloiteltu lohi sekä ruodoista irrotetut lihat. Kypsennä miedolla lämmöllä viisi minuuttia. 

Tarkista suola, lisää tarvittaessa. 

Lisää keittoon vielä hienonnettu tilli.

PORON SISÄFILEE JA KARPALOKASTIKE 

Poron sisäfilee ja karpalokastike ovat todellista suomalaista juhlaruokaa. Poron sisäfileen voit halutessasi korvata myös ulkofileellä.

4–5  ANNOSTA • alle 30 min

600 g tuoretta poron sisäfileetä
öljyä
suolaa
mustapippuria

Karpalokastike
1 (n. 50 g) Pirkka salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl Pirkka voita
2 dl punaviiniä
1 dl vettä
1 dl karpaloita
2 rkl fariinisokeria
1 tl vasikkafondia
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

Kuori ja hienonna salotti- ja valkosipulit. Kuullota hienonnettuja sipuleita voissa kattilassa.

Lisää punaviini, vesi, karpalot, fariinisokeri, fondi ja mustapippuri. Keitä, kunnes nesteestä on haihtunut kolmannes. 

Soseuta kastike sauvasekoittimella ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa hieman suolaa tai fariinisokeria. 

Mausta sulaneet poron sisäfileet suolalla ja pippurilla. 

Paista kuumalla pannulla kaksi fileetä kerrallaan noin 3 minuuttia/puoli. Anna fileiden vetäytyä hetki ennen viipalointia. 

Tarjoa kermaperunoiden kanssa.

digimag
ruoka
kala
Liha
reseptit
K-citymarket Päiväranta

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva