Suklaata
napaan!

Teksti Digimag toimitus Kuvat Kesko, K-Ruoka.fi
Joulu on suklaanystävien kulta-aikaa, sillä suussa sulava suklaa on joulupöydän herkku, takuuvarma lahja sekä sopiva kuusen koriste.

Perinteisten joulukonvehtien lisäksi suklaata voi hyödyntää joulun vietossa monin tavoin. Itse tehty lahjasuklaa on takuuvarma hitti. Syötävät lahjat ilahduttavat varsinkin niitä, joilla on jo kaikkea tai joiden lahjatoive on vuodesta toiseen ”en tarvitse mitään”.

Suklaalla voi somistaa myös joulukuusta. Erilaiset irtokonvehdit tuovat väriä kuusen oksille – ja yleensä katoavat sieltä joulunpyhien aikaan, joten koristeiden purkaminen on huomattavasti helpompaa. Irrotella voi myös piparin koristelussa, sillä osan piparista voi dipata sulaan suklaaseen. Suklaan sulattaminen kannattaa tehdä varoin ja hätäilemättä, jotta suklaa ei pala.

K-Citymarket Päivärannassa on kaupungin kattavin suklaavalikoima, josta jokainen suklaan ystävä löytää suosikkinsa. Maitoallergikolle tai vegaaniseen ruokavalioon sopii tumma suklaa, sillä siinä ei yleensä käytetä maitoa. Muista kuitenkin aina tarkistaa maidottomuus. Laajasta herkkuvalikoimasta löytyy tumman suklaan lisäksi myös kermaisen pehmeitä maidottomia vaihtoehtoja erikoisruokavalioihin. 

Tumma suklaa
Leivonnassa käytetään yleensä tummaa suklaata. Se ei ole maitopohjaista, mutta siinä voi olla pieniä määriä maitojauhetta ja maitorasvaa. Tumma suklaa sisältää enemmän kaakaota kuin maitosuklaa, mistä johtuu myös sen tumma sävy. Mitä enemmän suklaassa on kaakaovoita, sitä tummemmasta suklaasta on kyse. Todella tummien suklaiden kaakaopitoisuus on jopa yli 70 %. Vaaleammassa tummassa suklaassa se on usein noin 50 %.

Maitosuklaa
Maitosuklaassa maito, maitojauhe tai maitotiiviste korvaa osittain kaakaon ja antaa suklaalle pehmeän koostumuksen ja maun sekä vaaleanruskean värin. Kaakaopitoisuuden pitää olla vähintään 25 %. Maitosuklaa on makeaa ja pehmeää. Käytä maitosuklaata esimerkiksi mousseihin tai moussekuorrutteisiin.

Valkoinen suklaa
Teknisesti valkoinen suklaa ei ole lainkaan suklaata, sillä se ei sisällä kaakaomassaa, vaan se valmistetaan kaakaovoista, sokerista ja maidosta. Makea valkosuklaa on parhaimmillaan juustokakuissa ja jälkiruoissa. Valkosuklaa palaa herkästi, joten ole sen sulatuksessa varovainen.

Raakasuklaa
Raakasuklaan raaka-aineita ei ole kuumennettu yli 46 asteen, joten sen hyödylliset ravintoaineet ovat tallella. Raakasuklaaseen ei ole lisätty maitojauhetta eikä lisäaineita.

K-Citymarket Päiväranta
Päivärannantie 18, Kuopio 
Puh. 010 537 9600
ma–la 8–21, su 10–21
www.k-citymarket.fi

IHANAT SUKLAA-METSÄMARJAPALAT

n. 30 palaa • yli 60 min

  • 200 g Fazer taloussuklaata
  • n. 2 dl Pirkka cashewpähkinöita
  • ½ ps (à 150 g) Pirkka pehmeitä karpaloita
  • 1 ps (70 g) kuivattuja mustikoita

Koristeeksi

  • n. 50 g Fazer valkoista leivontasuklaata

Paloittele suklaa kulhoon ja sulata mikroaaltouunissa varovasti välillä sekoittaen. Rouhi pähkinät ja marjat veitsellä. Sekoita ne suklaan joukkoon.
Levitä leivinpaperi leikkuulaudan tai tarjottimen päälle ja levitä seo tasaiseksi levyksi painelemalla.
Sulata valkosuklaa varovasti mikroaaltouunissa. Raidoita suklaa-pähkinämarjalevy valkosuklaalla. Nosta jääkaappiin ja anna jähmettyä 2–3 tuntia.
Leikkaa levystä pitkulaisia suklaapaloja. Asettele tarjolle tai pakkaa yksitellen sellofaaniin tai lahjaksi rasiaan. Makeiset säilyvät huoneenlämmössä noin viikon.

SUUSSA SULAVA RAAKASUKLAA

n. 10 palaa • alle 30 min

  • 75 g (n. 1 dl) kylmäpuristettua kookosöljyä
  • 1 ½ dl raakakaakaojauhetta
  • 3 rkl luomuhunajaa
  • ½ dl Pirkka marja-gojimarjasekoitusta

Sulata kookosöljy kulhossa nestemäiseksi asettamalla kulho lämpimään vesihauteeseen.
Lisää nestemäisen rasvan joukkoon kaakaojauhe ja hunaja. Sekoita tasaiseksi.
Kaada suklaamassa haluamiisi muotteihin tai esimerkiksi suorakaiteen muotoiseen laakeaan astiaan leivinpaperin päälle. (Näin saat tehtyä suklaalevyn).
Ripottele pinnalle marja-gojimarjasekoitusta. Voit myös ripotella pinnalle erilaisia rouhittuja pähkinöitä. Nosta suklaa pakastimeen ja anna jähmettyä noin 15–20 minuuttia. Suklaa kannattaa säilyttää pakastimessa tai jääkaapissa.

K-citymarket Päiväranta
metsämarja
raakasuklaa
tumma suklaa
maitosuklaa
valkosuklaa

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva