Nikoskelainen:
Vältän vapaalla pihatöitä

Teksti ja kuva: Tarja Waltzer
Kuopion kaupunginpuutarhuri Matti Nikoskelainen arvostaa kantakaupungin laajoja puistoalueita ja veden läheisyyttä. Vapaa-ajalla hortonomi lähtee mieluummin ongelle kuin puunaa omaa puutarhaansa.

Matti Nikoskelainen aloitti Kuopion kaupunginpuutarhurin tehtävässä syksyllä 2014. Muutto Varsinais-Suomesta Savoon oli koko perheelle mieluinen liike.

- Kysyin vaimolta, että mitäs sanot, kun Kuopiossa olisi tuommoinen mielenkiintoinen tehtävä avoinna. Vaimo sanoi, että joo, muutetaan vain. Niinpä hain tehtävää, sain sen ja tässä nyt olemme. Kuopiossa olimme käyneet aiemminkin ja pitäneet paikasta, mutta mitään suurempia siteitä ei meillä kaupunkiin ollut, kertaa Nikoskelainen tapahtumia.

Aiemmin muun muassa Tampereen ja Turun kaupunkien maisemasuunnittelijana toiminut mies arvostaa Kuopiossa viheralueiden laajuutta ja Kallaveden läsnäoloa.

- Vaikka olen tullut tuolta ison veden ääreltä, koen, että vesi on täällä jotenkin helpommin saavutettavissa. Meri on vähän etäinen. Täällä on vapaita järvenrantoja paljon ja ihmisillä on mahdollisuus päästä veden äärelle. Maasto on hienosti vaihtelevaa.

KALASTUSTA HARRASTAVA puutarhuri arvostaa myös Kuopion lähialueiden koskia, jotka tarjoavat hyviä kalastusmahdollisuuksia. Ylipäänsä Nikoskelaisen mukaan Kuopiossa on hyvä harrastaa retkeilyä ja ulkoilua.

- Tyttären ja vaimon kanssa tykkäämme ulkoilla ja etsiä geokätköjä, täällä on siihen mainiot maastot. Asumme Julkulassa ja käytämme paljon lähialueiden reitistöjä. Keskustassa käymme usein erityisesti kaupunginkirjastossa.

Keskustassa Nikoskelainen arvostaa Kuopionlahdelta Maljalahdelle ulottuvia isoja aluekokonaisuuksia, joiden toivoisi säilyvän kaikkien käytettävänä. Väinölänniemi ja muut sataman seudun alueet ovat arvokkaita paikkoja, joita on Nikoskelaisen mukaan vaalittava, sillä ruutukaava-alueelle on aina jälkeenpäin vaikea perustaa uusia puistoalueita.

TÄRPIT : KUOPIO
Piispanpuisto ympäristöineen
"Koko puiston ympäristössä, Piispankadun ja Sepänkadun kulmassa on kiva tunnelma.”
Julkulan maastot
”Asun tällä hetkellä Julkulassa ja siellä lähialueiden ulkoilumaastot ovat tärkeitä. Metsissä ja ulkoilureiteillä tulee kuljettua siellä paljon."
Kauppakatu
"Koko akseli torilta satamaan, kaikki mitä sen varrella on pienine rännikujineen ja kävelykatuineen, on hieno kokonaisuus."

KAUPUNGINPUUTARHURINA Nikoskelaisen tehtäviin kuuluvat viheralueiden suunnittelutehtävät yhdessä tiiminsä kanssa. Työnkuva ei juuri kevään korvilla luonnon heräillessä talviunestaan muutu, mutta toki kiirettä piisaa, kun rakennustyöt alkavat ja päätöksiä on tehtävä. Vaikka Nikoskelainen on vastuussa laajoista alueista, hän pitää työstään ja kertoo elämänsä voimavaraksi iloisen asenteen vaalimisen.

- Elämään ja omaan itseensä ei pidä suhtautua liian vakavasti. Tahdon vaalia positiivista elämänasennetta ja hyviä käytöstapoja muita ihmisiä kohtaan. Kohteliaisuus on kotona opittua.

Puutarha-alalle ajoi alun perin äiti, joka patisti nuorta ylioppilasta hakemaan Tampereen kaupungin kesätöihin puistoon.

- Sille tielle jäin. Kun olin tehnyt yhden kesän töitä, sopimustani jatkettiin loppuvuoteen. Välissä kävin armeijassa ja palasin samantyyppisiin töihin kaupungille. Silloin alkoi käydä mielessä ajatus, että tästä voisi tulla ihan oikea ammatti ja työ. Hain ammattikorkeakoulun uuteen oppiaineeseen opiskelemaan maisemasuunnittelun painotuksella.

Vapaa-ajalla miestä ei saa puutarhahommiin helposti houkuteltua. Tällä hetkellä Nikoskelaisen perhe asuu kerrostaloasunnossa, joten oman puutarhan laittamista ei tarvitse miettiäkään. Kesäpaikalla Pirkanmaalla tulee käytyä harvoin.

- Niin kai sitä sanotaan, että suutarin lapsella ei ole kenkiä, mutta mielestäni töitä ja vapaa-aikaa ei pidä myöskään liiaksi sotkea. Minusta on virkistävää pitää mieli avoimena harrastuksille ja tehdä vapaa-ajalla jotain ihan muuta kuin töissä, naurahtaa Nikoskelainen.

Tärkeimmiksi asioiksi elämässään Nikoskelainen mainitsee perheensä. Vaimo, tytär ja oma koti ovat kaikkein suurimmassa arvossa.

Matin aikajana
1969
Syntynyt Tampereella.
1996
Valmistui hortonomiksi (AMK), aloitti Tampereen kaupungilla maisemasuunnittelijana, meni naimisiin Jaanan kanssa.
2008
Turun kaupungille töihin.
2010
Tytär, Seela, syntyi.
2014
Kaupungin puutarhuriksi Kuopioon.
puutarhuri

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva